Tuesday, January 25, 2011

ΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ


ΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

ΚΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ο Σεβασμιότατος κ. Σεραφείμ μίλησε με πολλή πικρία για τη μετάθεσή του στη Μητρόπολη Ζιμπάπουε.


Αγνοώ αν η πικρία του Σεβασμιότατου οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήθελε να μετατεθεί και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας του επέβαλε τη μετάθεση.

Ελπίζω ότι οι αντιρρήσεις του δεν περιορίζονται στην επιβληθείσα - παρά τη θέλησή του - μετάθεσή του αλλά και στην επισκοπική του συνείδηση η οποία του υπαγορεύει ότι το μεταθετόν είναι ανόσια πράξη η οποία επισύρει αυστηρότατες εκκλησιαστικές ποινές.


Γι’ αυτό όταν ο γενναίος ήρωας της Ελληνικής επανάστασης επίσκοπος Σελλασίας Θεοδώρητος μετετέθη, από την ταπεινή επαρχία του στη μεγάλη Μητρόπολη Αχαίας, αρνήθηκε μέχρι τέλους να αποδεχθεί τη μετάθεση και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος - προς αιώνια καταισχύνη της - τον έπαυσε, ενώ ο επίσκοπος Σελλασίας Θεοδώρητος παρέμεινε φωτεινό παράδειγμα επισκόπου που σέβεται τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας.


Θέλω να πιστεύω ότι ο Σεβασμιότατος κ. Σεραφείμ απεδέχθη τη μετάθεση - παρόλη την πικρία του- επειδή, όπως ο ίδιος αναφέρει, δεν ήθελε να προβεί σε ακραίες ενέργειες που θα πλήγωναν την ενότητα της Εκκλησίας. Ελπίζω και επειδή η μετάθεσή του γίνεται από περίλαμπρο Θρόνο σε Μητρόπολη με λιγότερο ποίμνιο με μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης ιεραποστολικού έργου.


Να παρακαλέσουμε επίσης θερμά το Σεβασμιότατο, αφού απεδέχθη τη μετάθεση, με καλό - όπως θέλουμε να πιστεύουμε- λογισμό, να προσπαθήσει τώρα να δίνει πιο γενναία τη μάχη της Ορθοδόξου Εκκλησίας όταν εκπροσωπεί την Εκκλησία της Αλεξανδρείας στους διαλόγους με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους.


Οι πιστοί παρακολουθούν με βαθύτατη θλίψη τα παραπατήματα του δεύτερου τη τάξει Θρόνου της Ορθοδοξίας.


Το μεταθετό λειτουργεί ως θέμα ρουτίνας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Λες και οι επίσκοποι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι πνευματικοί πατέρες των Μητροπόλεων που ποιμαίνουν και έτσι μπορούν να μετατίθενται χωρίς πρόβλημα από έδρα σε έδρα!!!


Παράλληλα παρατηρείται σύμπλευση με τους οικουμενιστικούς σχεδιασμούς, επίδοση “ιερών κορανίων” από τον Μακαριότατο Αλεξανδρείας, εορτασμός γενεθλίων του Πατριάρχη και προσπάθεια θεoλογικής κατοχύρωσης του Αγγλοσαξωνικού αυτού εθίμου, πολύχρωμα ράσα και άλλα φαινόμενα που μαρτυρούν το βαθμό της εκκοσμίκευσης που επικρατεί στο Θρόνο της Αλεξανδρείας παρά το σπουδαίο ιεραποστολικό έργο που επιτελούν σε πολλά σημεία της Αφρικανικής ηπείρου οι ορθόδοξοι ιεραπόστολοι.


Μήπως, ο Σεβασμιότατος Ζιμπάπουε, πρέπει να θεωρήσει ότι με τη μετάθεση στη νέα έδρα ελευθερώνονται τα χέρια του για να κινηθεί πιο άνετα και πιο σύννομα με την ορθόδοξη πίστη στους διαλόγους με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους;


Το ευχόμαστε και το ελπίζουμε!


Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από το λόγο του Σεβασμιότατου Ζιμπάπουε στον οποίο κατέγραψε την πικρία του για τη μετάθεσή του από τη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως.


*****


Ο ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ

========


Πρέπει να εξομολογηθώ ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ότι ο σημερινός μου Πατριάρχης με έχει πληγώσει και περισσότερο από όλους τους ανθρώπους στο κόσμο, γιατί η αλλαγή που γίνεται έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή μου και χωρίς να είμαι ενημερωμένος.

Στην Ιερά Σύνοδο τόνισα με σαφήνεια ότι διαφωνώ πλήρως με την αλλαγή αυτή. Απλώς πρέπει κάποιος να υποχωρεί, για να μη φτάσουμε σε αχρείαστες περιπέτειες όπως παλαιότερα στην Κύπρο το 1974, που όταν άρχισαν οι διαμάχες της Συνόδου φθάσαμε στην τουρκοποίηση της μισής Κύπρου, ή όσα εσυνέβησαν στα Ιεροσόλυμα με την καθαίρεση του τότε Πατριάρχη Ειρηναίου, ή με όσα έζησε η Εκκλησία της Ελλάδος με τον πρώην Αττικής Νικόδημο και τους υπόλοιπους καταδικασθέντες χωρίς δικαστήριο Αρχιερείς.

Τα αφήνω όλα στα χέρια του Θεού. Απλώς να προσεύχεσθε αδελφοί μου να μη πέσω στην κατάθλιψιν για την αδικία που αισθάνομαι ότι έγινε σε βάρος μου και να μου δίνει ο Θεός δύναμιν να συνεχίσω να διακονώ την Εκκλησία μας με πίστη και υπακοή στις θείες Εντολές του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Ο Θεός που είναι Δίκαιος για όλους μας, θα δώσει Δικαιοσύνη, είτε σ’ αυτόν τον κόσμον, είτε στη Δευτέρα Παρουσία του.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας είναι μια ευλογημένη και αξιόλογη Μητρόπολη, που τα μέλη της είναι άνθρωποι ευλογημένοι και πιστοί, ιδιαίτερα τα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, που έχουν να παρουσιάσουν ένα πολυσήμαντο εθνικό και θρησκευτικό έργο.

Με τη βοήθεια του Θεού και τις προσευχές σας και τη συμπαράστασή τους θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε το καλύτερο διά τη παρουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μας, ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα των προκατόχων μου Μητροπολιτών που υπηρέτησαν εκεί με πολύ αγάπη και αυτοθυσία και πίστη στο Θεό.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment