Wednesday, February 16, 2022

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ Ι. ΚΩΣΤΩΦ,Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Η Πρόνοια του Θεού στο ζωικό βασίλειο, Πρόνοια Θεού και παράνοια ανθρώπου, Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός,

Ωρωπός 2022,σς. 333.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

«Εμβέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι ου σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας και ο πατήρ υμών ο ουράνιος τρέφει αυτά» (Ματθ. ς΄ 26). 


Το κυριακόν αυτό λόγιον, όπως κι άλλα παράλληλα βιβλικά χωρία, στρέφουν την προσοχή του ανθρώπου στην πρόνοια του Θεού για τα δημιουργήματά του και ειδικότερα για  τα ζώα. Πράγματι πρέπει κάποιος να είναι «τυφλός τα ώτα, τον τε νουν, τα όμματα» για να μη διακρίνει τη διαρκή φροντίδα του Δημιουργού για τα έργα των χειρών του. 


Ο καλός ιερωμένος έχει συλλέξει σπυρί- σπυρί ένα πλήθος γεγονότων και παρατηρήσεων από το ζωικό βασίλειο. για να δείξει και στον πλέον δύσπιστο τα εμφανή ίχνη της πρόνοιας του Δημιουργού για τα δημιουργήματά του. 



Σημειώνουμε ενδεικτικά το πιο κάτω: «οι φώκιες που έχουν τραυματισθεί πάνω σ’ ένα βράχο ή απ την προπέλα ενός καραβιού, αναζητούν αμέσως περιοχές με φύκια, μασούν τα φύλλα τους και τυλίγουν τα μακρυά φύκια γύρω από το κορμί τους ώστε να δεθεί η πληγή. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα φύκια, όπως και τα βρύα και οι λειχήνες περιέχουν αντιβιοτικά, επί πλέον δε και μυκητοκτόνα κι αιμοστατικές ουσίες». 


Ποιος δίδαξε τη φώκια όλες αυτές δεξιότητες; Ποια σχολή φαρμακευτικής έχουν βγάλει; Ασφαλώς καμμιά. Τους αρκούν και τους περισσεύουν τα προσόντα με τα οποία τις προίκισε ο Δημιουργός και Κτίστης των απάντων. 


Κι ένα δεύτερο θαυμαστό γεγονός: «Ο Τίνμπεργκεν ανακάλυψε ότι οι νεοσσοί του γλάρου ραμφίζουν ένα απολύτως καθορισμένο σημείο του κίτρινου ράμφους του γονέα τους: την ερυθρή κηλίδα που κοσμεί το άκρο του. Το επαιτητικό αυτό ράμφισμα δρα με τη σειρά του ως διεγερτικό: ο γλάρος που εκλιπαρείται έτσι εξεμεί εκουσίως την τροφή για να τη δώσει στο μικρό του» (σελ. 275). 


Τι να πει κανείς; Τίποτε άλλο παρά να αναφωνίσει μαζί με  τον Προφητάνακτα: «ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας». 


Ολοκληρώνουμε με την ευστοχότατη παρατήρηση του π. Ιωάννη: «Εφόσον η πεπτωκυία φύσις έχει τόσες τελειότητες, φαντάσου τι θα συνέβαινε πριν από τη Πτώσι».

No comments:

Post a Comment