Tuesday, February 1, 2022

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ;



ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====



Τι χρειάζεται τελικά να γίνει για να αναζωογονηθεί ο αντιοικουμενιστικός αγώνας;


1.) Να δημιουργηθεί “Σύναξη κληρικών, μοναχών και λαικών”, για να αναλάβει τον ρόλο που διαδραμάτιζε μέχρι πριν 5 χρόνια η 

“Σύναξη κληρικών και μοναχών”.

2.) Να εκδιωχθεί κλωτσηδόν από τον “Ορθόδοξο Τύπο”, την πάλαι ποτέ ναυαρχίδα του αντιοικουμενιστικού αγώνα, ο σεβαστός π. Βασίλειος Βολουδάκης, ο Μακρακιστής, που κατέστησε την ιστορική εφημερίδα σπουπιδοτενεκέ των εμμονών, των κακοδοξιών και των ιδεοληψιών του.


3.) Διοργάνωση αντιοικουμενιστικών Συνεδρίων και δημοσίευση των πρακτικών τους, όπως γινόταν μέχρι πριν 5 χρόνια με την “Θεοδρομία”, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς ή με όποια άλλη Μητρόπολη ποιμαίνεται από αντιοικουμενιστή Ιεράρχη.


Το ερώτημα -φυσικά- είναι ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τα 

πιο πάνω.


Τον πρώτο λόγο έχουν 

-φυσικά- 

οι αντιοικουμενιστές 

ιεράρχες.


Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο οι αντιοικουμενιστές κρίνουν ότι κωλύονται να αναλάβουν την πρωτοβουλία, μήπως η “Εστία Πατερικών Μελετών” ή ο κ. Τσελεγγίδης θα μπορούσαν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα επιφέρει τις επιβεβλημένες αλλαγές;


Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν ο π. Θεόδωρος Ζήσης είναι διατεθειμένος να 

συνδράμει αυτή 

την προσπάθεια.


Ένα άλλο ερώτημα είναι αν οι πρώην συνεργάτες του π. Θεόδωρου Ζήση θεωρούν ευπρόσδεκτη την τυχόν προθυμία του π. Θεόδωρου Ζήση να συνδράμει αυτήν την προσπάθεια.


Διακινδυνεύω την εκτίμηση ότι η όλη πολιτεία του π. Θεόδωρου Ζήση, τα τελευταία 5 χρόνια, δείχνει ότι ακολουθεί την δική του σχισματική πορεία την οποία δεν είναι διατεθειμένος 

να διαπραγματευθεί 

με κανένα.


Αν η εκτίμησή μου είναι ορθή τότε μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν δύο Συνάξεις. Η μία είναι αυτή που υπάρχει τώρα, υπό τον π. Θεόδωρο Ζήση με όλους τους "Αποτειχισμένους" και όσους άλλους είναι διατεθειμένοι να συμπορευθούν μαζί τους.


Μία δεύτερη "Σύναξη κληρικών μοναχών και λαικών", που θα καθοδηγείται από κάποιο αντιοικουμενιστή Ιεράρχη ή αν δεν είναι διατεθειμένος κάποιος αντιοικουμενιστής Ιεράρχης να αναλάβει την πρωτοβουλία, ευχής έργον θα ήταν να κινηθεί υπό την θεολογική καθοδήγηση του κ. Τσελεγγίδη.

No comments:

Post a Comment