Sunday, February 13, 2022

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ. Ι. ΚΩΣΤΩΦ,Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΙ

 


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ


Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Η πρόνοια του Θεού στη φύσι, Η καμέλια δεν έδειξε αμέλεια, Εκδ. Άγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Ωρωπός 2022, σσ. 384.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Μαζί με τον Ψαλμωδό ο σεβαστός κληρικός δεν διστάζει να αναφωνήσει: “ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας”. 


Το παρόν βιβλίο του π. Ιωάννη Κωστώφ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ανηλεές μαστίγωμα της “μωρανθείσης σοφίας”, που μόνο τυχαία βλέπει και συμπτώσεις επί συμπτώσεων επικαλείται, στην προσπάθειά της να απορρίψει τον Δημιουργό της κτίσεως. 


Φανερώνει, μέσα από τη μελέτη της φύσεως, ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο, τίποτε δεν είναι εκτός σχεδίου. Μας ξεναγεί στο καταπληκτικό σε όγκο και θαυμαστό σε ποικιλία φυτικό βασίλειο, κι όχι μόνο, βασισμένος στην παρατηρητικότητα, τη σχολαστικότητα και τις πολυχρόνιες σοβαρές μελέτες πλήθους επαϊόντων επί του θέματος. 


Σημειώνει μεταξύ άλλων και τα πιο κάτω: “Τα φυτά δεν είναι τόσο ειρηνικά όσο φαίνονται. Μ’ ένα ευρύτατο χημικό οπλοστάσιο διεξάγουν καθημερινά πόλεμο εναντίον εντόμων και φυτών. Το καθετί, από το φλοιό των εσπεριδοειδών μέχρι το λάδι από ένα ασιατικό δέντρο φαίνεται να διαθέτει φυσικά ζιζανιοκτόνα ή εντομοκτόνα. Οι γεωπόνοι άρχισαν ήδη να αξιοποιούν την αμυντική τακτική των φυτών” (σελ. 106). 



Και πιο κάτω σημειώνει εμφαντικά: “Τα φτερά για παράδειγμα είναι φτιαγμένα από χιλιάδες λεπτές ελαφρές και φαινομενικά  εύθραυστες ακτίνες. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατανομή τους δίνει στα φτερά μια μοναδική ελαστικότητα και αντοχή κι ακόμη η απώλεια μερικών από αυτά δεν αλλάζει σε τίποτε την όλη κατασκευή και λειτουργία της. “Αυτό το οποίο θα πρέπει να μάθει η αρχιτεκτονική από τη φύση” γράφει ο Τρίμπουτς, “είναι πάνω απ’ όλα η τέχνη να αντιμετωπίζει συγχρόνως πολλά τεχνικά προβλήματα, που απαιτούν την καλύτερη λύσι” (σελ. 368). 


Ολοκληρώνω μ’ αυτά που παραθέτει ο συγγραφέας στον επίλογο: “Μετά τα τόσα θαυμάσια στα οποία εντρυφήσαμε και τα οποία καθιστούν ακόμα και την πεσμένη φύσι «καλήν λίαν» τι έχει να πει η κορωνίδα της δημιουργία, ο άνθρωπος: Δόξα σοι Κύριε! Και να προσπαθήση να καθαρίση και την φύσι την οποίαν αυτός υπεβίβασε με το προπατορικό αμάρτημα. Αυτό βέβαια επιτυγχάνεται μόνο με την πορεία από το “κατ’ εικόνα” στο “καθ’ ομοίωσιν” μέσα στην Εκκλησία. Αμήν”.

 

No comments:

Post a Comment