Saturday, January 22, 2022

ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ;

 


ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ;

(Απάντηση στον π. Βασίλειο Βολουδάκη)

Δ΄


Του Οσιολ. Μοναχού π. Σεραφείμ Ζήση

=====

Συνεχίζει ο π. Βασίλειος.

“Ο οικουμενισμός έχει εν συνόδω οικουμενική ονομασθεί αίρεσις;
Όχι (ακούγεται μία φωνή από κάτω)
συνεχίζει ο π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Βεβαίως είναι παναίρεσις. Το λένε οι Πατέρες μας, ΑΛΛΑ Ο ΚΑΝΩΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΓΝΩΣΜΕΝΗ 

ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.”

ΟΧΙ π. Βασίλειε. Δεν το λέει αυτό ο Κανών. Ο Κανών λέει: «Οἱ γὰρ δι’ αἱρεσίν τινα, παρὰ τῶν ἁγίων Συνόδων ἢ Πατέρων κατεγνωσμένην,…» Ο Κανών μιλά για κατεγνωσμένη αίρεση είτε από άγιες Συνόδους είτε από Πατέρες. Ο οικουμενισμός έχει καταγνωσθεί (και καταδικασθεί) από Άγιους Πατέρες (ενδεικτικά Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, Άγιος Παΐσιος και πολλούς άλλους), αλλά έχει καταδικασθεί κιόλας από την Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας εκτός Ρωσίας (ROCOR) το 1983. Δεν ήτανε «άγια» η Σύνοδος αυτή; Η γρηγορούσα συνείδηση του ποιμνίου λέει ότι ΗΤΑΝΕ ΑΓΙΑ και εκφράζει Αληθώς το Ένα Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. Επιπλέον, για να μην παίζουμε τις κουμπάρες, ας μην ξεχνάμε ότι οι αιρέσεις και οι αιρετικοί που συμμετέχουν στον παναιρετικό οικουμενισμό, έχουνε καταδικασθεί μία μία από σειρά Οικουμενικών Συνόδων.

Συνεχίζει ο π. Βασίλειος.

“Και πάλι, είναι δυνητικός. Αν θέλουν να μην μνημονεύουν. Ποιοί; Οι ιερείς. Όχι οι Μοναχοί. Όχι οι Μοναχοί. Οι Μοναχοί πότε μνημονεύουν; Ποιά διακοπή θα κάνουν; Θα πούνε του Πατριάρχη δηλαδή εγώ δεν θα λέω τα ειρηνικά; Δεν μνημονεύουνε ποτέ Επίσκοπο οι Μοναχοί. Τί είδους μόδα είναι αυτή να αποτειχίζονται οι Μοναχοί; …”

Θα συμφωνήσω ότι ουδείς πρέπει να υποχρεώνει τον άλλον να προβεί σε αποτείχιση.

Τούτη την εποχή που βασιλεύει η σύγχυση νομίζω ότι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στους αδελφούς είναι να υπηρετούμε την αλήθεια.

ΠΗΓΗ:

Ιστολόγιο "Τας θύρας, τας θύρας"

No comments:

Post a Comment