Monday, January 17, 2022

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΑΡΧΙΜ. ΙΩΗΛ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Αρχιμανδρίτου Ιωήλ Νικολάου, Ιδέες και πρόσωπα, σκέψεις και γεγονότα, (Άρθρα και ομιλίες), Έκδ. Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου, Πρέβεζα 2021, σσ. 100.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Καρποί της ποιμαντικής του έγνοιας, εύχυμοι και καλοί εις βρώσιν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν τα άρθρα και οι ομιλίες που αποτελούν το περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου του καλού κληρικού. Το δωρικό και απέριττο του ύφους ελκύει τον αναγνώστη. Εχει αντιληφθεί από καιρό ότι οι ευσεβείς φλυαρίες απλώς κουράζουν και απωθούν.


Αναφορικά με το περιεχόμενο των άρθρων σημαίνουσα θέση καταλαμβάνουν εορτές της Εκκλησίας, κυρίως από τη Σαρακοστή. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε στον γράφοντα το άρθρο που τιτλοφορείται Ο Ασκητής της αγάπης και αναφέρεται βασικά στον Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη. Μέσα σε πέντε σελίδες καταφέρνει να σκιαγραφήσει με επάρκεια την προσωπικότητα του Αγίου Γέροντα. 


Αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα: “Ο Άγιος Παίσιος ο Αγιορείτης είναι ένα δώρο του Θεού στον κόσμο. Είναι ένα γνήσιος μαθητής του Χριστού, χαρισματούχος Γέροντας και ασκητής της αγάπης. Σεμνός, απλός, ταπεινός και φλογερός καθώς ήταν λάτρευσε το Θεό και αγάπησε τον άνθρωπο. Είναι ένας από τους μεγάλους αγίους των ημερών μας, σύγχρονος, δημοφιλής, λαοφιλής, και πολυαγαπημένος, είναι μιά από τις άγιες μορφές που κλέϊσαν (στόλισαν και δόξασαν) με τις αρετές και το ορθόδοξο ήθος τους το Άγιον Όρος και ολόκληρη την 

Εκκλησία του Χριστού”. 


Σ’ ένα άλλο άρθρο του επιγραφόμενον Αινείτε τον Κύριον ασχολείται επιτυχώς με την απόδοση στη νεοελληνική Ψαλμών του Δαυίδ και συγκεκριμένα των Ψαλμών 135, 148, 149 και 150. 


Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από τον Ψαλμό 148: “Αινείτε τον Κύριο και από τη γη: τα θαλάσσια κήτη και όλες οι θάλασσες. Αινείτε τον Κύριοτο πυρ των αστραπών, το χιόνι, οι κρύσταλλοι των πάγων, ο ορμητικός άνεμος της καταιγίδας, τα οποία υπακούουν στο λόγο του 

προστάγματός Του". 


Πρόκειται για μια ισορροπημένη μετάφραση, που από τη μια δεν απομακρύνεται από το κείμενο των Ο΄ και από την άλλη αποδίδει τις έννοιες στην απλή γλώσσα. Ο έπαινος στον ακούραστο εργάτη του νοητού αμπελώνος είναι διπλός. Από την μια οικοδομεί και από την άλλη συνεισφέρει στην αποπεράτωση του ναού του Αγίου Νεκταρίου. Η χάρη του σημειοφόρου Αγίου να τον ενισχύει εν παντί.

No comments:

Post a Comment