Wednesday, January 19, 2022

π. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΣΗ,ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ;



ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ;

(Απάντηση στον π. Βασίλειο Βολουδάκη)


Του Οσιολ. Μοναχού π. Σεραφείμ Ζήση

=====


Έχω μπροστά μου το βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ «Βίος Γέροντος Παΐσίου του Αγιορείτου», τεύχος 2012 και διαβάζω στην σελ. 730: «Για ένα διάστημα είχε διακόψει μαζί με όλο σχεδόν το υπόλοιπο Άγιον Όρος, το μνημόσυνο του πατριάρχου Αθηναγόρα για τα επικίνδυνα ανοίγματά του προς τους Ρωμαιοκαθολικούς. Αλλά το έκανε με πόνο: «Κάνω προσευχή», είπε σε κάποιον, «για να κόβη ο Θεός μέρες από μένα και να τις δίνη στον πατριάρχη Αθηναγόρα, για να ολοκληρώσει την μετάνοιά του».

Ακούγοντας την πρόσφατη ομιλία του σεβαστού π. Βασιλείου Βολουδάκη είδα ξαφνικά αυτό το απόσπασμα να γίνεται ΑΟΡΑΤΟ. Μέσα σε λίγα λεπτά εξαφανίστηκε, υποβιβάστηκε, μουτζουρώθηκε. Είτε δεν έκανε αποτείχιση ή δεν ήξερε τί έκανε ο Άγιος. Αυτή είναι η εντύπωση που μένει.

Λέει ο π. Βασίλειος Βολουδάκης αναφερόμενος σε πρόσφατη ομιλία του π. Σεραφείμ Ζήση.

[στο 59.35 του ΒΙΝΤΕΟ] «Για την αποτείχιση λέει του π. Παΐσίου. … Αυτό το κείμενο που διάβασε ο πατήρ Σεραφείμ λέει ότι ο π. Παΐσιος τότε επί Αθηναγόρου.. (Και μάλιστα αυτό ενισχύει αυτό που έγραψα, ότι είναι ισχυρότερο να πούμε Αθηναγορισμός, διότι με τον Αθηναγόρα ήρθε σε αντίθεση ο πατήρ Παΐσιος εν αντιθέσει με τον σημερινό Πατριάρχη που κάποιοι λένε ότι έλεγε και θετικά γι’ αυτόν.) Και τι διάβασε ο πατήρ Σεραφείμ; Ότι ο πατήρ Παΐσιος έλεγε να μου κόψει ο Θεός χρόνια να τα δώσει στον Πατριάρχη να έχει την ευκαιρία να μετανοήσει. Αυτό λέγεται αποτείχιση;»

Όχι. Αυτό δεν λέγεται αποτείχιση π. Βασίλειε. Αποτείχιση λέγεται η αναφορά στην αποτείχιση του Αγίου Παΐσίου που έκανε ο π. Σεραφείμ, η οποία περιέργως παραλήφθηκε. (Αναφέρω εδώ το άκρως σχετικό απόσπασμα και στο τέλος ολόκληρη την αναφορά του π. Σεραφείμ 

στον Άγιο Παΐσιο).

Σας παραπέμπω λοιπόν κατευθείαν σε βιβλίο που έγραψε ο Ιερομόναχος Ισαάκ που ήταν πνευματικό τέκνο του Αγίου Παΐσίου στο βιβλίο «Βίο Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου», Άγιον Όρος 2004, σελίδα 690 και εξής. Ο βίος λοιπόν που έγραψε ο Γέροντας Ισαάκ και επιμελήθηκε ο Γέροντας Ευθύμιος της Καψάλας λέει το εξής (Είναι αποτειχισμένοι αυτοί οι πατέρες που τα γράφουν; Όχι δεν είναι): «Για ένα διάστημα ο Άγιος είχε διακόψει μαζί με όλο σχεδόν το Άγιον Όρος το μνημόσυνο του Πατριάρχου Αθηναγόρα για τα επικίνδυνα ανοίγματά του προς τους Ρωμαιοκαθολικούς. Αλλά το έκανε με πόνο: ‘Κάνω προσευχή’ είπε σε κάποιον ‘για να κόβει ο Θεός μέρες από μένα και να τις δίνει στον πατριάρχη Αθηναγόρα, για να ολοκληρώσει την μετάνοιά του‘» [π. Σεραφείμ στο 13:00 του ΒΙΝΤΕΟ]

Σεβαστέ π. Βασίλειε. Εσείς μας βάλατε τα «αποφάγια» και αφήσατε απ’ έξω το «ψητό»!

(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment