Thursday, May 27, 2021

Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΑΙΘΙΟΠΕΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΙΘΙΟΠΕΣ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΙΣΜΟΣ


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Σε άρθρο του στη “Ρομφαία” (27.5.) ο κ. Νικ. Χρ. Βοζίκης αναφέρεται στους Αιθίοπες και διαμαρτύρεται διότι τους αποκαλούν λανθασμένα Κόπτες. Ασφαλώς οι Αιθίοπες δεν είναι Κόπτες. Κόπτες είναι οι Μονοφυσίτες της Αιγύπτου, από τους οποίους οι Μονοφυσίτες της Αιθιοπίας, μόλις τον περασμένο αιώνα απέκτησαν ανεξαρτησία, και ίδρυσαν δικό τους “πατριαρχείο”. Άρα δεν είναι Κόπτες, έχουν όμως την ίδια πίστη με τους Κόπτες, είναι δηλαδή Μονοφυσίτες. 


Στο ίδιο άρθρο ο κ. Βοζίκης αναφέρει: “η υποτιμητική αντιμετώπιση του Αγίου Φρουμεντίου και των Αιθιόπων Ορθοδόξων Χριστιανών 

είναι εξοργιστική…”. 

Εν πρώτοις ο Άγιος Φρουμέντιος είναι Ορθόδοξος κι έζησε τον 4ο αιώνα, πριν τη διολίσθηση των Αιθιόπων στο Μονοφυσιτισμό και τον γιορτάζουμε στις 30 Νοεμβρίου. 


Προξενεί, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι ως Έλληνας της Αιθιοπίας που γνωρίζει τόσα για τη χώρα δεν πήρε είδηση πως οι Αιθίοπες, από το 451 μ. Χ. και εντεύθεν ΔΕΝ είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. 


Οι Αιθίοπες ακολούθησαν κατά πόδας τους Κόπτες και τους Ιακωβίτες της Συρίας (αμφότερους φανατικούς Μονοφυσίτες) αρνήθηκαν την 4η Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος, αλλά 

κι όλες τις επόμενες 

Οικουμενικές Συνόδους. 

Πώς λοιπόν είναι Ορθόδοξοι; Αρνούνται τις δύο φύσεις του Χριστού κι επιμένουν εδώ και 15 αιώνες πώς η θεία φύση του Χριστού απορρόφησε την ανθρώπινη. Την ίδια άποψη έχουν άχρι του νυν. 


Θυμάμαι τις συζητήσεις μου με Αιθίοπες που μας έλεγαν κοφτά: -αν θέλετε να ενωθούμε μαζί σας πρέπει να αποκηρύξετε τη Χαλκηδόνα. 


Δεν μισούμε κανένα λαό. Πολύ περισσότερο τους Αιθίοπες και τους Κόπτες, που ζουν εν μέσω μωαμεθανικής πλημμυρίδας. Αλλά κατά τον Αριστοτέλη: Φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη δε η αλήθεια. 


Η σύγχυση και ο συγχρωτισμός με μη Ορθόδοξους δεν ωφελεί ουτές εμάς μήτε εκείνους. “Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει ημάς”. 

No comments:

Post a Comment