Monday, May 17, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΟΣΙΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΜΠΡΙΑΝΤΣΑΝΙΝΩΦ,ΣΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΣΚΗΤΙΜΟΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ


Οσίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ, Έργα ζ΄, Σωματικός και πνευματικός ασκητισμός, επιλεγμένα κείμενα και επιστολές προς πνευματικά του παιδιά, με πλήθος θεμάτων πνευματικής οικοδομής και σωτηρίας), Μετάφραση-Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2021, σσ.155.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Άνθη πανεύοσμα, μυρίπνοα και ποικιλόχροα από το λειμώνα των αγίων Πατέρων επιμένει να συλλέγει ο καλός κ. Μπότσης. 


Στην παρούσα περίπτωση έχουμε μια ανθοδέσμη από το έργα του εν Aγίοις πατρός ημών Ιγνατίου (Μπριαντσιανίνωφ), επισκόπου Καυκάσου. Σ’ αυτό το βιβλίο διαβάζουμε και τα εξής: “Εκείνος που θέλει να τεθεί στην υπηρεσία του Κυρίου με σκοπό να τον υποδεχθεί στον οίκο της ψυχής του και να του δώσει την ανάπαυση που ο ίδιος εντέλλεται, πρέπει να ξεκινήσει με το σωματικό ασκητισμό, με την τήρηση των εντολών του ευαγγελίου 

μέσω των ασκητικών 

αγώνων”.

Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει τα πιο κάτω: “η συνετή σωματική άσκηση, βασισμένη στο λόγο του Θεού, κατορθώνει σε ικανοποιητικό βαθμό να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και να τον μεταποιήσει σε πεδίο αρετών, σε δούλο Χριστού. Με τέτοιο σωματικό ασκητισμό αναπτύσσεται σύντομα ο  ασκητισμός της ψυχής, που είναι ικανός να εξασφαλίσει τη σωτηρία”. 


Για το κεφαλαιώδες θέμα της μετάνοιας διαβάζουμε: “Όταν ο Θεός κοιτάζει τις καρδιές μας, βλέπει με ευαρέσκεια μόνο τις καρδιές εκείνες που είναι ταπεινές, που είναι γεμάτες από αναγνώριση της αμαρτωλότητάς τους, 

από μετάνοια”. 


Στο βιβλίο υπάρχει και μία συνέντευξη του Αγιορείτη γέροντα Διονυσίου του κελλιού “Άγιος Γεώργιος» της Σκήτης του Κολιτσού. 


Στο ερώτημα “πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε το νου μας καθαρό από πονηρές σκέψεις”; ο Γέροντας δίνει την πιο κάτω απάντηση: 


“Αν ταπεινώνεσαι, η Χάρη του Αγίου Πνεύματος θα διατηρήσει το νου σου καθαρό. Αν όμως δεν κάνεις υπακοή, αν δεν κόβεις το θέλημά σου κι αν δεν ταπεινώνεσαι, απομακρύνεις τον εαυτό σου από τη Χάρη του Θεού και δεν μπορείς να αντισταθείς στις ακάθαρτες και δαιμονικές προσβολές”.


Όντως άξιο λόγου το παρόν πόνημα, άξιος κι ο μισθός του επιμελητού. Όσοι ενσκήψουν στη μελέτη του δεν θα χάσουν.     

No comments:

Post a Comment