Thursday, April 1, 2021

ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ


Η Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, που παραθέτουμε στην συνέχεια, αποκαθιστά την αλήθεια την οποία αποσιωπούν ή και διαστρέφουν πολλοί.


Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ δεν έγινε απλά για να σταματήσει η Κύπρος να είναι αποικία ή εναντίον του Βρεττανικού ιμπεριαλισμού ή για να απελευθερωθεί η Κύπρος.


Ασφαλώς έγινε και για όλα τα πιο πάνω.


Έγινε, όμως, προπαντός για να γίνει κατορθωτή η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.


Απελευθέρωση για τους ήρωες της ΕΟΚΑ, αλλά και για όλους τους Έλληνες της Κύπρου, σήμαινε ΜΟΝΟΝ ένα πράγμα: Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.




ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 1ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

=====


Η 1η Απριλίου για τους Έλληνες και όχι μόνο τής Κύπρου αποτελεί μία ιδιαίτερη ημέρα, αφού κατά την ημέρα αυτή κηρύχθηκε η έναρξη τού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, 66 χρόνια προηγουμένως, για την απελευθέρωση του νησιού από τους Άγγλους αποικιοκράτες και την ένωσή του με τη Μητέρα Ελλάδα.


Έθος αποτελεί η κατ’ αυτήν την ημέρα προσέλευση αγήματος του στρατού στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η έπαρση της ελληνικής και κυπριακής σημαίας κατά την 7η πρωινή ώρα και η υποστολή της το εσπέρας της ιδίας μέρας.


Επίσης, κατ’ αυτήν την ημέρα τελείται επίσημη δοξολογία, η οποία και φέτος εψάλη στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου τού Θεολόγου στην εντός των τειχών Λευκωσία, με την παρουσία του Προέδρου τής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.


No comments:

Post a Comment