Monday, April 19, 2021

Β. ΚΑΖΙΑΚΟΥ,Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΩΘΗΚΕ ΟΡΘΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ


  Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΔΡΩΘΗΚΕ ΟΡΘΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ

Του  κ. Βαγγέλη Καζιάκου

=====


Ο Χριστιανισμός όταν σταμάτησαν οι μεγάλοι διωγμοί ανδρώθηκε στα μεσογειακά και ελληνορωμαϊκά πολιτιστικά πλαίσια, χωρίς όμως να διαστρεβλώνει την Ευαγγελική πρόταση.


Όντας, οικουμενικός, διδάσκει την θρησκεία Του Εσφαγμένου Αρνίου εις πάντα τα έθνη. 


Κηρύσσωντας όχι εθνικές κυριαρχίες, εγκόσμιες βασιλείες, αλλά το μήνυμα της μετανοίας και της Βασιλείας των Ουρανών.

Στα πλαίσια του δόγματος της Ενσαρκώσεως, προσλαμβάνει την ανθρωπότητα, την γλώσσα, την τέχνη και τον πολιτισμό, αποκαθαίροντάς τα, από την ειδωλολατρία, θεολογώντας και αγιογραφώντας, την Καινήν Κτίσιν.


Η Ορθοδοξία δεν ταυτίζεται με το Βυζάντιο, αλλά το Βυζάντιο ταυτίστηκε με τον Χριστιανισμό.


Πέρα από τον εθνοφυλετισμό, την γελοία ρητορική του Ελληνοχριστιανισμού, την βαθειά εκκοσμικευμένη νοοτροπία, ο βυζαντινισμός αλλοιώνει την αγιοπνευματική και φιλόκαλη αισθητική 

των ιερών αμφίων 

των Κληρικών.

Πάμπολλοι αρχιερείς και ιερείς, όχι ως τα άμφια αυτά καθεαυτά, υιοθετούν το αισθητικό ύφος των Ρωμαίων αξιωματούχων, των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και των Οθωμανών Σουλτάνων. Με τις χρυσούφαντες στολές, τις παλαιολόγειες μίτρες και τα κοσμήματα.


Τα ιερά άμφια, εικονίζουν το αξίωμα της Ιερωσύνης Του Σωτήρος Χριστού και όχι την οποιαδήποτε καλλιτεχνική προτίμηση. 

4 comments:

  1. Ο πολιτισμός,ως το αποκορύφωμα της ανθρώπινης πνευματικοτητας,διαρθρώνεται σε τέσσερα βασικά μεγέθη.Πρωτον η θρησκεία,το mysterium tremendum et fascinosum,ήτοι σχέση Ανρωπου και Του Θεού.Δευτερων,η Επιστήμη,ως μελέτη των φυσικών λειτουργιών του χωροχρονικου συνεχούς.Τριτον,τα Γράμματα,ως το σύνολο των γραπτών μνημείων της ανθρωπότητος.Και,τέταρτον,η Τέχνη,ως η αναζητήσθα του Κάλλους και η μετα δεξιότητος,αισθητική αποτυπωσις αυτού.
    Η Θρησκεια ορίζεται ως η σχέση μεταξύ του Ανθρώπου και του Απόλυτου(Θεός,θεοί,πνεύματα,πρόγονοι).Η ιδεαλιστική συσχέτιση με την θεϊκή υπαρξη,που αποκαλύπτει το μυστήριο της υπάρξεως,μέσω της αυτοβελτιωσης και αυτουπερβασης.Το παγιωμένο και συγκεκριμένο σε μορφή,είδος και περιεχόμενο σύστημα Πιστεως και ιερας Λατρείας εις το Θείον ,την παναιτια και πανσκοπο και η ακόλουθη ηθική.Η ενορατικη ημιδιαισθητικη γνώση των πνευματικών συντεταγμένων του Σύμπαντος.Η a priori μυστικη,προσληψις της υπερβατικής Αρμονιας,που διέπει τον Κοσμο,οντολογικά τοποθετημένη μέσα στην ανθρώπινη πνευματικοτητα.Ως λογική αναγκαιότητα,η Αρμονια,η υπερφυσική δύναμις ειναιιστορικά συγκεκριμένη και τοποθετημένη,στο τότε και στο όχι ακόμα,με σαφή προσανατολισμό στο επέκεινα, μέσω ιεροφανειας.Επικτητη και δυναμική,ενεργώντας την εσχάτη αξιοπρέπεια.

    ReplyDelete
  2. Ο Χριστιανισμός,αποτελεί την αληθινή θρησκεια,καθώς το Θείον,είναι φορέας προσωποσυνης,επαληθεύει την οριζουσα της έννοιας.Ο Ιησούς Χριστός,ο Μεγαλης Βουλής Άγγελος, στην Παλαιά Διαθήκη ο ενανθωπισθεις Λογος,στην Καινή Διαθηκη,επεσκεψατο ημάς,εξ ύψους.Πνευματικως,δια της Ορθοδόξου Εκκλησίας Του,τουτέστιν του Σώματος Του,καθαρίζοντας μας,από την αμαρτία,καταπατώντας τον Διάβολο και καταργώντας τον θάνατο καθιστώντας τους Πιστούς Του ,παιδιά Του Θεού Πατέρα.

    ReplyDelete
  3. Μέσα,στην παραζάλη του βίου,το προδρομικο αλφαβητάρι του Ευαγγελίου,η μετάνοια,ως ο ακρογωνιαίος λίθος της χριστιανικής ορθοδοξίας,πρέπει να αποτελεί το βασικό έναυσμα της εν Χριστώ σωτηρίας μας.Και έχει ο καθείς μας πολλούς λόγους να το κάνει.
    Όμως,δυστυχώς,για ποικίλους λόγους ο καθένας,ο βασικός όμως είναι η φιλαυτία μας,που βασιζόμενη στην ευφυΐα μας,την δικαιολογούμε.
    Βερβορομενος εκ της κηλίδος της αμαρτίας,συγχωρεσον Κύριε,ως μονος Ελεημων.

    ReplyDelete
  4. Αυτή να αποτελεί την βασική, προσευχή,για τους αληθινούς χριστιανούς,προς Τον Αρχηγό της Ζωης και Του Θανάτου,Κύριο Ιησού Χριστό,που μας χειραγωγεί στην οδό της Βασιλείας Τού.
    Ο σημερινός πολιτισμός,κυμαινομενος στην μηχανική ικανοποιησεως της κοιλιάς, στον καταναλωτισμό,την υλική ευδαιμονία και την εξιδανίκευση του τεχνοκρατικου ανθρωπου,πράγματι,τα μηδενικά τα μετατρέπει σε μονάδες και πολλαπλάσια.Με την διαφορά όμως,ότι εγκλωβίζει το ανθρώπινο υποκείμενο,στην κλίμακα των αριθμών,μη προτάσσοντας του την προοπτική της ταυτότητας.Την συχνότητα,όχι του ενθαδε,αλλά του επέκεινα.
    Εν κατακλείδι,ο Άνθρωπος,ο οποίος αναπαύεται στο θέλημα του Σταυροαναστασιμου Ευαγγελικου μηνύματος,ως κορωνίδα της Δημιουργίας,ας μαθητευσει,στην θεωρία και στην πράξη της Ορθοδοξιας,αντιλαμβάνοντας,ότι,δεν δημιουργήθηκε,για τίποτα άλλο,παρά να αποτελεί καθρέπτη, της Δόξας Τού Αγιου Τριαδικου Θεού.
    Σκιαγραφωντας την Ουράνια Βασιλεία στην Γη,έχοντας ως Αρχέτυπο,Τον Ενσαρκο Λόγο.
    Ο κόσμος βιώνει το Κακό σε πολλές μορφές.
    Η πανδημία του Κορωνοϊου,η διασαλευθεισα ειρήνη,η ασταθής οικονομία,η αβεβαιότητα του αύριο.
    Όμως,η ευτυχία,μπορεί να βρεθεί,ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχες,φτάνει κάποιος να θυμηθεί να ανάψει το φως.
    Το Φως Τού Ανασταντος Χριστου,το οποίον,ητο,είναι και θα παραμείνει,ακτινοβολωντας στις καρδιές των Αγιων και καίγοντας τους μηδέποτε μετανοησαντες ανθρώπους και δαίμονες.Η Ημέρα Της Κρίσεως,είναι παρούσα αλλά και ερχόμενη.Ο καθένας μας θα κριθεί απο το της μετανοίας σταγονόμετρο του εκχυθεντος οδυρμου.

    ReplyDelete