Wednesday, April 14, 2021

Β. ΚΑΖΙΑΚΟΥ,Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΚΩΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

 Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΚΩΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ


Του κ. Βαγγέλη Καζιάκου

=====


Ένα από τα ποικίλα, είναι και ο δυσδιάκριτος για πολλούς βυζαντινισμός.


Ο βυζαντινισμός, είναι ένα είδος υφέρποντος κακόδοξου ήθους, της δουλοπρέπειας, της διπλωματίας και των παρασκηνιακών ραδιουργιών, χαρακτηριστικό γνώρισμα της Αυλής, της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το οποίο διασώθηκε στα χρόνια της Οθωμανικής δουλείας,από την εθναρχεύουσα τότε 

Ποιμενουσα Εκκλησία.

Επίσης, μια άλλη πτυχή της εν λόγω καταλιπούσης ιδεοληψίας, είναι και το πρόταγμα του εθνοφυλετισμού. Ο παραγκωνισμός του οικουμενικού ευαγγελικού και ιεραποστολικού χαρακτήρα της Εκκλησίας Του Χριστού, στο όνομα μιας ιδιότυπης εθνικιστικής ρητορικής καλυμμένης με θρησκευτικό μανδύα.


Ίδιας με εκείνης, των Εβραίων, της εποχής Του Χριστού, που πίστευαν πως αποτελούν τον περιούσιο λαό, ένεκεν κάποιας φυλετικής υπεροχής, και όχι λόγω της πίστης του, στον Θεό Γιαχβέ. Τηρουμένων των αναλογιών, σήμερα οι νεοέλληνες, πάσχουμε, από αυτή την ψευδαίσθηση, των υιών Ισραήλ.


Ο βυζαντινισμός, θα παρατηρούσαμε, πως αφορά κυρίως τους βαλκανικούς ορθόδοξους λαούς, καθώς, κακοφρόνως, η Εκκλησία ταυτίζεται με το Βυζάντιο.

No comments:

Post a Comment