Monday, July 22, 2019

ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ


ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ

Του Σεβ. Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεοκτίστου
=====

Έγινα κοινωνός από τα ΜΜΕ διαφόρων επισκέψεων, συνεντεύξεων, δηλώσεων αδελφών αρχιερέων από τοπικές Εκκλησίες όπου επιχειρείται ένας έμμεσος -αν όχι άμεσος- «εκβιασμός» υπό τύπον "υπενθύμισης" ή ανάμειξης του ζητήματος των αδελφών του Παλαιού Ημερολογίου και περί διάσπασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επί ζητημάτων εκκλησιαστικής επικαιρότητας και περί δήθεν αστόχων ενεργειών του Οικουμενικού Πατριάρχου μας.

Επί όλων αυτών των επικίνδυνων για την Αλήθεια πληροφοριών και επικαλούμενος την αρχιερατική μου συνείδηση και την επικοινωνία με άλλους αδελφούς Ιεράρχες δηλώνω προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι σύσσωμη η Εκκλησία της Ελλάδος, υπό την Προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, βρισκόμαστε συνηνωμένοι με την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, την Μητέρα Εκκλησία όλων, καθώς από εκεί λάβαμε την αξία του Αυτοκεφάλου και δεν είμαστε αγνώμονες, διότι εκεί χτυπά η καρδιά του Γένους μας, και διότι αυτό διδάσκει η υγιής εκκλησιολογία που διδαχθήκαμε κοντά σε όντως αγίους ανθρώπους.

Καμία έξωθεν παρέμβαση δεν πρόκειται να επιτύχει να αλλάξει το ακλόνητο αυτό φρόνημά μας. Είμαστε ενωμένοι με την πηγή της ευσεβείας μας και στηρίζουμε ανυποχώρητα τις θέσεις, τις ευθύνες και όσα οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες και η διαχρονική Παράδοση της Εκκλησίας έχουν παραδώσει με πολλή σοφία στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη!

Το αίμα νερό δεν γίνεται! Όπως επίσης δεν θα έπρεπε να γίνονται απλό "νερό" και τα βαπτιστικά νάματα με τα οποία η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία οδήγησε στην αληθινή πίστη και στον πολιτισμό τους αδελφούς μας των μη Πρεσβυγενών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Ταύτα τα ολίγα προς αποκατάσταση της συνείδησης των πιστών μας και προς αποφυγήν έξωθεν επιρροών.

Στώμεν καλώς!

ΠΗΓΗ:

“Ρομφαία”

1 comment:

  1. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα ! Κρίνεται αυτό το κείμενο κ. Τελεβάντο , ως ένα σοβαρό κείμενο άξιον λόγου ώστε νά αξίζει ενός σχολιασμού ; Από πάσης πλευράς είναι διάτρητο και μας αποκαλύπτει την νοοτροπία και το πνεύμα της πλειονότητος των επισκόπων . Αν οι επίσκοποί μας είχαν στην πλειονότητά τους υψηλότερο θεολογικό και εκκλησιαστικό φρόνημα δεν θα βαλτώναμε ως εκκλησία . Νομίζω οτι είναι περιττό νά αναλύσει κανείς λέξη πρός λέξη τα χονδροειδέστατα λάθη του . Εκείνο όμως που μας εντυπωσιάζει είναι το βιωματικό κενό των επισκόπων . Πολύ ευγνώμονες άνθρωποι ! Κατεβάζουν όλα τα σοβαρά εκκλησιατικά θέματα στο επίπεδο ενός αλισβερίσι και ευτελών συναλλαγών . Θά περίμενε κανείς νά ακούσει απο έναν επίσκοπο νά εκφράζει θεολογικά , ιστορικά , Κανονικά , εκκλησιολογικά κριτήρια επι του θέματος . Όμως ακούει μία υποτέλεια και έναν εθνοφυλετισμό θα έλεγα στο ελληνικό πατριαρχείο , επειδή η Ελλάδα και η Ρωσία πήραν την αυτοκεφαλία απο το οικουμενικό πατριαρχείο ! Στην ουσία εκφράζει το κυρίαρχο κριτήριο των επισκόπων όπως έχει διαμορφωθεί μέσα απο τις συναλλαγές , που έχουν εξαντλήσει την ζωή τους . Συναλλαγές βίωσαν αυτές εκφράζουν ! Ας μήν είναι τόσον ασεβείς , ώστε νά μπλέκουν τους αγίους σε αυτή τους την υποτέλεια υπο τον μανδύα της " ευγνωμωσύνης " ! Άς θυμηθούμε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος πρός ποίον απηύθυνε το " ουκ εξεστί σοι " γισ νά πάρουμε μαθήματα αρετής , παρρησίας , ελεύθερης και καθαρής συνείδησης , ευγνωμωσύνης πρός την αγάπη του Θεού , εν Χριστώ ελευθερίας και δουλείας πρός τον Θεό και όχι δουλικότητος πρός τους ανθρώπους . Όμως πώς μπορεί κανείς νά καταλάβει αυτές τις υψηλές αλήθειες, όταν μετέρχεται την γνωστή πρακτική των ευτελων προαγωγών , όταν ο επίσκοπος δεν πετά ως αετός , αλλά έρπει στην παντόφλα του ευεργέτου ;

    Ας αφήσει ο σεβασμιότατος τα μαθήματα περί " ευγνωμωσύνης " ! Έχουμε το ευθυτενές παράδειγμα των αγίων . Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος απηύθυνε το " ουκ εξεστί σοι " στην "ευεργέτιδά " του αυτοκράτειρα Ευδοξία ! Όταν όμως κανείς δεν έχει τακτοποιημένη την συνείδησή του και την ιεράρχηση των πραγμάτων καταλήγει νά μπερδεύει την αρετή της " ευγνωμωσύνης " μέ την γλοίτσα των σιελογόνων . Σιγά βρέ ! Μήν είστε τόσον ευγνώμωνες επειδή κάποιο χέρι κάποιου ευεργέτου σας ανέσυρε απο το "τίποτα " -- όπως εσείς αυτοεκτιμάσθε -- και σας έκανε επισκόπους , και τώρα εμείς πρέπει νά τρώμε στα μούτρα τά σάλια σας !

    ReplyDelete