Monday, July 29, 2019

ΕΘΝΟΠΡΕΠΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΕΘΝΟΠΡΕΠΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
=====

«Για το ζήτημα του Κυπριακού επανέλαβα ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

Καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόκειται για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη μέλη της ΕΕ.

Συζητήσαμε και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία κατάφορα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τους τρόπους αντίδραση οργανωμένης αντίδρασης η οποία δεν είναι μια αντίδραση που προφανώς περιορίζεται στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, είναι μια αντίδραση που αφορά και την ίδια την ΕΕ καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επανέλαβα τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και εμείς ευχόμαστε να ‘πατήσουμε΄ πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών, στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.» 

No comments:

Post a Comment