Tuesday, January 17, 2017

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ


ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, σε μια εξαιρετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, αναφέρει μεταξύ άλλων και την εξής παράγραφο:

“Μια και μιλάμε για συναντήσεις με εκκλησιαστικά πρόσωπα, κατά το παρελθόν έχετε φωτογραφηθεί και με τον Πάπα Φραγκίσκο! 

Αυτό ομως δεν μας απασχολεί! Ο Πάπας δεν ανήκει στην οικογένεια των Ορθοδόξων! Ο Πάπας δεν είναι «Εκκλησία», όσο κι’ αν το ηθέλησαν εκεί κάτω στο Κολυμπάρι της Κρήτης να τον αναγνωρίσουν ως «Εκκλησία». Είναι αποκομμένος από την Εκκλησία! Είναι..., είναι...., είναι...και αιρετικός!”

Εκφράζουμε τη μεγάλη χαρά μας για τις θέσεις του Σεβ. Καλαβρύτων ότι ο Πάπας δεν είναι “Εκκλησία” καθώς και την αποστασιοποίησή του από τη Σύνοδο του Κολυμπαρίου που προσέδωσε εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς.

Πολύ ορθά έπραξε ο Σεβασμιότατος να διατυπώσει αυτές τις ορθόδοξες θέσεις που δείχνουν ότι δεν πτοείται από την εισπηδητική επιστολή του Παναγιότατου προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος με την οποία αναρμοδίως απειλεί τους Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Πειραιώς με διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας.

Η εισπηδητική επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι εντελώς απαράδεκτη, όχι μόνον επειδή είναι ευθεία επέμβαση στα interna sacra της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά κι επειδή αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού των αρχιερέων για να μη μιλούν για τα θέματα της πίστεως σύμφωνα με τις επιταγές της συνείδησής τους.

Παράλληλα εκφράζουμε τη μεγάλη χαρά μας επειδή ο Σεβ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ έδειξε επίσης ότι δεν πτοείται από την πατριαρχική επιστολή. Γι’ αυτό το Γραφείο επί των αιρέσεων της Μητροπόλεως του δημοσίευσε άρθρο με το οποίο ελέγχει τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αθανάσιο Λεμεσού κ. Αθανάσιο για τις απαράδεκτες θέσεις που εξέφρασε σε συνέντευξή του από την τηλεόραση στην οποία είπε ότι δήθεν ο Παναγιώτατος δεν συμπροσεύχεται με τους αιρετικούς επειδή  (άκουσον! άκουσον!) είναι Διδάκτωρ του Κανονικού Δικαίου.

Ο Σεβ. Πειραιώς επίσης έστειλε μια εμπεριστατωμένη επιστολή προς τον “Πατριάρχη” των Κοπτών της Αιγύπτου Θεόδωρο Β΄ με την οποία του εξηγεί για ποιο λόγο δεν παρέστη στην υποδοχή του στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και παράλληλα κάνει συστηματική αναίρεση των κακοδοξιών των Μονοφυσιτών.

Η στάση των δύο ιεραρχών εμπνέει τους πιστούς και ελπίζουμε ότι και άλλοι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μιλήσουν σύντομα με το ίδιο ομολογιακό φρόνημα.

No comments:

Post a Comment