Tuesday, January 17, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΚΑΛΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Καλοί λιμένες, Διαχρονικό ημερολόγιο, Σταμάτα 2016, εκδ. «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», σσ. 268.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η παραλαβή του παρόντος δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε κεραυνόν εν αιθρία. Ο αιδεσιμολογιώτατος συγγραφέας ου παύεται γράφων προς οικοδομήν. Δεν το κάνει για να γεμίσει τις ώρες του, αλλά για να ενισχύσει τους αδελφούς του. Εν προκειμένω, το κλειδί για την ερμηνεία και κατανόηση του μετά χείρας πονήματος είναι ο υπότιτλος «Διαχρονικό ημερολόγιο». Ενώ έψαχνα να βρω τον πίνακα περιεχομένων, στο τέλος του βιβλίου, δεν εντόπισα τίποτε. Αντ’ αυτού διεπίστωσα ότι ο π. Ιωάννης είχε παραθέσει, ως εστιάτωρ πνευματικός, 366 μικρά θέματα, που αντιστοιχούν στις 366 μέρες, που είναι ο μέγιστος αριθμός των ημέρων ενός έτους. 

Για ποια θέματα μας μιλάει ο συγγραφέας; Για πλείστα όσα ζητήματα της πνευματικής ζωής. Αναφέρεται λ.χ. στην ανυπομονησία, στην αξία της σκέψεως και των λογισμών, στην ερμηνεία βιβλικών γεγονότων, στην ελεημόσύνη. Εδώ επιτρέψτε μου μια διακοπή, για να παραθέσω ολόκληρο το κείμενο: «Εκείνοι που δεν ξέρουν να δίνουν δεν ξέρουν τι χάνουν». Όπως μας πληροφορούν οι 11 σελίδες της βιβλιογραφίας, ο ρέκτης συγγραφέας αποδελτίωσε πλείστα όσα προς οικοδομήν και έτσι παρέθεσε ψυχοτρόφον τράπεζα στους αναγνώστες, όχι σαν τον μαίτρ της γαστριμαργίας Λούκουλλο, για να καταπλήξει με την ποικιλία των εδεσμάτων, αλλά σαν ιατρός πνευματικός για να πλήξει κατακέφαλα την κακοκέφαλον αμαρτίαν. Κλείνω το παρόν με απλή αναφορά στο συγκλονιστικό θαύμα (αρ. 358) της θεραπείας του Εβραίου Γρηγκόρυ Μωυσέγιεβιτς Καλιμάνοβιτς, που υποφέροντας για χρόνια από καρκίνο του οισοφάγου, στα 1927, προσευχήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα στην εκκλησία του στη Μόσχα κι έγινε αμέσως καλά, με αποτέλεσμα να βαπτισθεί πάραυτα. 

Τα κείμενα του π. Ιωάννου είναι μικρά και εύληπτα, το μικρότερο είναι δυο γραμμές και το μεγαλύτερο τρεις σελίδες. Είναι όμως διαλεγμένα με προσοχή, με στόχο την ψυχική ωφέλεια, σαν τις σταλαγματιές που πέφτουν, επίμονα και μεθοδικά, πάνω στην πέτρα μια-μια για να την τρυπήσουν, να την σπάσουν, να την διαλύσουν και να τη μετατρέψουν σε άμμο. 

Ευχαριστούμε εκτενώς τον π. Ιωάννη για τον κόπο που κατέβαλε, στους δε αγαπητούς αναγνώστες η ευχή μας είναι:-καλό διάβασμα και καρποφόρο.

No comments:

Post a Comment