Wednesday, January 25, 2017

ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΟΙ ΔΕΛΦΙΝΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Είδαμε σε προηγούμενα άρθρα ότι οι δελφίνοι του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και Φθιώτιδος Νικόλαος καθόρισαν τη στάση τους έναντι της Συνόδου της Κρήτης με γνώμονα τις φιλοδοξίες τους να διαδεχθούν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ελπίζω να μπορέσω να επανέλθω σύντομα για να δούμε ποιοι άλλοι ιεράρχες κινήθηκαν με το ίδιο κριτήριο αναφορικά με τη Σύνοδο της Κρήτης.

Σήμερα θα πούμε λίγα λόγια για τους δελφίνους του επίζηλου Θρόνου της Θεσσαλονίκης, της πολύφερνης Μητροπόλεως του Θερμαικού.

Η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης είναι μια από τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Ένας από τους όρους της Πατριαρχικής Πράξης του 1928, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκχώρησε στην Εκκλησία της Ελλάδος τη διοίκηση των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών, είναι ότι το μεταθετό των επισκόπων απαγορεύεται.

Δυστυχώς, όμως, ο απολύτως σύμφωνος με τους Ιερούς Κανόνες αυτός όρος, παραβιάστηκε στις δύο προηγούμενες εκλογές επισκόπων για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο από Σάμου Παντελεήμων (Χρυσοφάκης) μετετέθη -κατόπιν αδείας του Πατριαρχείου- στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ο από Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (Ρούσσας) μετετέθη στην ίδια Μητρόπολη κατά την Αρχιεπισκοπεία του μ. Χριστοδούλου, αφού το Πατριαρχείο για τους δικούς του λόγους έδωσε άδεια για να γίνει η μετάθεση. Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές μετά την κοίμηση του μ. Σεραφείμ εξελέγη στο δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας Αρχιεπίσκοπος ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος με τις ψήφους που του έδωσε ο τότε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (Ρούσσας), αφού εξασφάλισε την υπόσχεση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ότι για την εκδούλευση που του πρόσφερε θα τον υποστηρίξει για να μετατεθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Όπερ και εγένετο.

Σήμερα ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι 83 ετών και είναι σε όλους αισθητό ότι διακονεί τη Μητρόπολή του με μειωμένες πνευματικές δυνάμεις. Αυτό -ως εικός- δίνει έναυσμα στους δελφίνους του Μητροπολιτικού Θρόνου Θεσσαλονίκης να κινούνται για να τον διαδεχθούν όταν θα κενωθεί ο Θρόνος.

Υπάρχουν πολλοί Βορειοελλαδίτες -κυρίως- Μητροπολίτες που ενδιαφέρονται να μετατεθούν στη Θεσσαλονίκη αλλά -κατά τη λαική έκφραση- “δεν τους βγαίνουν τα κουκιά”

Οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαγκαδά Σπυρίδων και Σερρών Θεολόγος κινούνται στο προσκήνιο πιο έντονα από τους υπόλοιπους χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους δελφίνους του Θρόνου Θεσσαλονίκης να μετατεθούν σ' αυτόν.

Ο Σεβ. Σερρών Θεολόγος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο γι' αυτό και τον προσκάλεσε στη Μητρόπολή του μετά τη σύγκρουσή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι ο ίδιος ιεράρχης που συνέταξε την ευνοική έκθεση στη Σύνοδο της Ιεραρχίας για τα συμβάντα στη Σύνοδο της Κρήτης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης προέρχεται από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και επιζητεί επίμονα να μετατεθεί σ’ αυτή μόλις κενώσει ο Θρόνος. Εξ ου και κάνει συχνά φιλοπατριαρχικές δηλώσεις και κατακεραυνώνει με σκληρούς χαρακτηρισμούς όσους αντιτίθενται στη Σύνοδο της Κρήτης.

Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό να βλέπεις τόσους ιεράρχες πρόθυμους να κάνουν τόσο σοβαρές εκπτώσεις σε θέματα πίστεως απλά και μόνον για να εκλεγούν -και μάλιστα με τον αντικανονικό θεσμό του μεταθετού- στην επίζηλη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

No comments:

Post a Comment