Wednesday, January 18, 2017

Η «ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ» ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ


Η «ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΦΕΙΑΣ» ΠΑΡΑΚΛΑΔΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο ομότιμος Καθηγητής κ. Πέτρος Βασιλείαδης μας αναλύει, σε άρθρο του στο «Αμήν», τι εστί «Θεολογία της συνάφειας». Η τάση αυτή δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ακόμη μέθοδος που χρησιμοποιεί το «Π.Σ.Ε.». Όπως μας παρουσιάζει τα πράγματα ο κ. Καθηγητής οι δύο πρώτες μέθοδοι που χρησιμοποίησε το «Π.Σ.Ε.», δηλ. η συγκριτική και η διαλεκτική, απεδείχθηκαν ανεπαρκείς και οδήγησαν το διάλογο σε αδιέξοδο. 

Τελικά η «Πίστη και Τάξη» (όργανο του «Π.Σ.Ε.») διαπίστωσε στα 1967 στο Μπρίστολ ότι: «η παρούσα διάσταση μεταξύ των Εκκλησιών (sic) θα πρέπει σοβαρά να θεωρηθεί ως συνέπεια «διαφορετικών, πλην όμως θεμιτών ερμηνειών του ενός και του αυτού ευαγγελίου». Τελικά «κάθε παράδοση (κάθε θεολογική θέση, σε τελευταία ανάλυση, κάθε κείμενο = text) είναι  συνάρτηση μιάς συγκεκριμένης συνάφειας (context). Every text has a context… πράγμα που σημαίνει ότι η θεολογία, η παράδοση κλπ σχετικοποιείται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει λόγος για αφηρημένη θεολογία παγκόσμιας και απόλυτης εγκυρότητας, αλλά ποικιλία θεολογιών, σύμφωνα με την πολλαπλότητα των διαφόρων ανθρωπίνων contexts».

Αν καταλάβαμε καλά, αυτό σημαίνει ότι: η Ορθόδοξη θεολογία, αλλά και η Ορθόδοξη παράδοση ΔΕΝ έχουν απόλυτο κύρος, ούτε φυσικώ τω λόγω και ισχύ, αλλά απλώς αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ορθόδοξων ΜΟΝΟ. Δεν υπάρχει, ούτε υφίστασται σώζουσα αλήθεια αλλά, κατά την προτεσταντική θεωρία των κλάδων (Branch theory), ΟΛΟΙ έχουν δίκαιο!!! Δίκαιο έχουν οι Ορθόδοξοι που λ.χ. πιστεύουν στο αειπάρθενο της Θεοτόκου, δίκαιο έχουν ΟΜΩΣ και οι βλάσφημοι Προτεστάντες που χλευάζουν τη Θεοτόκο κι αρνούνται τα πιο πάνω!!! 

Τελικά όλες αυτές οι μέθοδοι καταλήγουν στον ίδιο σκοπό, που δεν είναι τίποτε άλλο παρα ο ΕΞΟΥΝΙΤΙΣΜΟΣ των Ορθοδόξων, που θα έχουν εν τέλει τα δόγματα της Εκκλησίας και την Παράδοση σαν ένα είδος φολκλόρ και τίποτε άλλο! 

Κι ύστερα οι οικουμενιστές ανοίγουν το στόμα τους για να ψέξουν τις Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας που αποχώρησαν από αυτή τη Βαβέλ των αιρέσεων, που ακούει στο όνομα «Π.Σ.Ε.». Από την άλλη, τι να πει κανείς για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τη Μητέρα των Εκκλησιών, που έσπευσε να επανέλθει στο «Π.Σ.Ε.» μόλις εξελέγη στο Θρόνο ο πατριάρχης Θεόφιλος;

No comments:

Post a Comment