Sunday, July 17, 2016

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ανακάλυψα αυτό το εύγλωττο φωτομοντάζ στο λογαριασμό του facebook του κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη. Παρουσιάζει τον Ερντογάν να μελετά επισταμένως ένα βιβλίο που επιγράφεται “Παισίου Μοναχού, Προφητείες και Διδαχές”. Είναι άγνωστο αν αυτός που έκανε το φωτομοντάζ σκόπευε να διακωμωδήσει τον Τούρκο Πρόεδρο ή να δείξει το βαθμό της επίδρασης του Οσίου Παισίου στα πολιτικά δρώμενα. 

Το σίγουρο είναι ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα στην Τουρκία οργίασαν κυριολεκτικά οι συνωμοσιολόγοι στα κοινωνικά δίχτυα. Παρουσίαζαν τις εξελίξεις σαν πλήρη επαλήθευση προφητειών που αποδίδονται στον Όσιο Παίσιο. Οι σχετικές αναρτήσεις φυσικά σίγησαν λίγες ώρες αργότερα μόλις φάνηκε ότι το πραξικόπημα κατεστάλη και ο Ερντογάν ήταν κυρίαρχος της κατάστασης. 

Είναι απίστευτο πόσο άρρωστα λειτουργούν η συνωμοσιολογία, οι εσχατολογικές ιδεοληψίες και οι αμφίβολης αυθεντικότητας προφητείες σε μια μεγάλη μερίδα του κόσμου. 

Αντί να μελετούμε τα συγγράμματα και το βίο του Οσίου Παισίου και των άλλων συγχρόνων Αγίων για να μιμούμαστε το ασκητικό τους φρόνημα και την αγάπη του προς τον Χριστό, προστρέχουμε προς αμφίβολης αυθεντικότητας προφητείες με τις οποίες προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα σύγχρονα γεγονότα. 

Αλλά ποια ωφέλεια προκύπτει από αυτή τη νοσηρή στάση;

No comments:

Post a Comment