Friday, July 29, 2016

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ


ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στη «Ρομφαία» δημοσιεύτηκε ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας (του πατριαρχείου Σερβίας) αναφορικά με την πατριαρχική επίσκεψη στη Σλοβενία. Η ανακοίνωση εκφράζει το εύλογο παράπονο γιατί δεν ενημερώθηκε  ο επιχώριος επίσκοπος κ. Πορφύριος για να συναντηθεί με τον Παναγιώτατο και φοβάται ο Σεβασμιώτατος μήπως παρεξηγηθεί επειδή δεν συνάντησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

Καλή η ευαισθησία σε ζητήματα πρωτοκόλου, αλλά απείρως υπερτέρα η ευαισθησία σε ζητήματα Πίστεως. Δεν ακούσαμε τη φωνή του αγίου Λιουμπλιάνας στην Σύνοδο του Κολυμβαρίου. Δεν τον είδαμε να αρνιέται να υπογράψει την αποποινικοποίηση της Παπικής και των λοιπών αιρέσεων. Μακάρι να κάνουμε λάθος και να είναι μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν να υπογράψουν, όπως αφήνει να νοηθεί ο Σεβασμιώτατος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος. 

Μήπως νομίζει και ο Σεβασμιώτατος Πορφύριος ότι η εν λόγω Σύναξη ήταν εφάμιλλη των Συνόδων του Δ΄και Ε΄αιώνος, δηλ. της Α΄, Β΄, Γ΄και Δ΄ Οικουμενικής, όπως διατείνεται ο Μακαριότατος Κύπρου Χρυσόστομος; Εμείς, πάντως, δεν συμφωνούμε με την πιο πάνω διαπίστωση, για τους πιο κάτω λόγους: α.) Οι ως άνω Οικουμενικες Σύνοδοι καταπολέμησαν τους αιρετικούς αρειανούς, πνευματομάχους, νεστοριανούς και μονοφυσίτες και δεν τους δικαίωσαν ονομάζοντας τους «Εκκλησίες». Η Σύναξη του Κολυμβαρίου ποια αίρεση καταδίκασε; β.) Στις πιο πάνω Οικουμενικές Συνόδους ανεδείχθηκαν μορφές πατερικές ουρανομήκεις, όπως ο Μ. Αθανάσιος ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Σπυρίδων, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο Άγιος Κύριλλος, ο Άγιος Λεόντας Ρώμης. Γνωρίζετε εσείς κάποιο από τα μέλη της Συνάξεως του Κολυμβαρίου που να μπορεί να σταθεί δίπλα τους; Λίγη σεμνότης δεν βλάπτει κανένα.

No comments:

Post a Comment