Tuesday, July 19, 2016

Ο ΟΡΟΣ «ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ


Ο ΟΡΟΣ «ΕΤΕΡΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο καινοφανής και απουσιάζων παντελώς στη συνοδική παράδοση όρος «ετερόδοξες Εκκλησίες και Κοινότητες» εισήχθη, από τους Προκαθημένους και τις συνοδείες τους στο Κολυμβάριο, παρά τη σφοδρή και δικαιολογημένη αντίδραση ιεραρχών, καθηγητών και λοιπών πιστών. Αυτό, όμως που δεν έκαναν οι συμμετέχοντες στην εν λόγω σύναξη είναι να μας καθορίσουν ονομαστικώς ποιες είναι αυτές οι «ετερόδοξες Εκκλησίες και Κοινότητες». Τελικά έχουμε ενώπιόν μας ακόμη μια αμφισημία και το πλήρωμα της Εκκλησίας πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Κι αναρωτιέται ο απλός πιστός: Ποιες είναι τέλος πάντων αυτές οι «ετερόδοξες Εκκλησίες»; Δεν έχουν ονόματα; Όντως δύσκολο το ερώτημα. 

Ο γράφων μόνο σε εικασίες μπορεί να προβεί. Ξεκινώντας από τις αντιπροσωπείες των κακοδόξων που προσκλήθηκαν στο Κολυμβάριο, που μεταμορφώθηκαν, πριν καν να ξεκινήσει τις εργασίες της και ν αποφασίσει η Σύναξη, από τον Παναγιώτατο σε «αδελφές Εκκλησίες», μπορούμε να εικάσουμε ότι πιθανότατα εννοεί τους Παπικούς, τους Λουθηρανούς, τους Αγγλικανούς και τους Μονοφυσίτες. 

Γεννάται η απορία: Τι γίνεται με όλες συλλήβδην τις αιρετικές ομάδες που φέρουν τον τίτλο «Εκκλησία»; Τα 300 και πλέον μέλη του αχταρμά του κακόφημου Π.Σ.Ε. αποκαλούνται «Εκκλησίες». Σωστά; Εμπίπτουν στον ανωτέρω χαρακτηρισμό; Για παράδειγμα και η Σαϊεντολογία αυτοαποκαλείται «Εκκλησία». Εμπίπτει στην ανωτέρω κατηγορία ή δεν καταριθμείται στις «ετερόδοξες Εκκλησίες»; Απ’ ότι γνωρίζω και οι αντίχριστοι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» αυτοαποκαλούνται «Εκκλησία». Τι γίνεται στην προκειμένη περίπτωση; Τι έχουμε ένα πούμε για τους Μορμόνους; Και πάει λέγοντας. Χρειαζόμαστε κατεπειγόντως μια υπεύθυνη η φωνή να μας ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γιατί τόση μυστικοπάθεια; Εδώ, ούτε τα ονόματα των διαφωνησάντων με τον απαράδεκτο όρο δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Με απλά λόγια: ο όρος είναι απορριπτέος και καταδικαστέος διότι, συν τοις άλλοις, δεν περιλαμβάνει κανένα όνομα.

No comments:

Post a Comment