Friday, July 29, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ π. ΣΑΒΒΑ ΛΑΥΡΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΟΥ π. ΣΑΒΒΑ ΛΑΥΡΕΩΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε για τον άδικο διωγμό του π. Σάββα Λαυρεώτη, ο οποίος εξεδιώχθη από τη Προισταμενία της Μονής του λόγω της αντίθεσής του στη Σύνοδο της Κρήτης. 

Συμπαριστάμεθα σθεναρά στο διωκόμενο μοναχό και καλούμε την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους να αναθεωρήσει την καταδίκη που επέβαλε στον π. Σάββα.

Παράλληλα θέλουμε να παρακαλέσουμε τον π. Σάββα να αναθεωρήσει την απόφασή του να διακόψει το μνημόσυνο του Πατριάρχη. Η τυχόν επιμονή του σ’ αυτήν την επιλογή θα δώσει την ευκαιρία στο Πατριαρχείο, αλλά και στη Μονή της μετανοίας του, να εξαπολύσουν εναντίον του σκληρότερο διωγμό με στόχο να τον εξουδετερώσουν ολότελα.

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει με τη διακοπή του μνημοσύνου. Οι Οικουμενιστές θα εξωθήσουν τον π. Σάββα και άλλους μοναχούς που θα διακόψουν το μνημόσυνο σε ακραίες λύσεις -και μάλιστα στην "ακοινωνησία"- οπότε θα καταντήσουν σχισματικοί.

Θέλουμε, επίσης, να επισημάνουμε ότι ακούσαμε τηλεφωνική συνέντευξη του π. Σάββα στην οποία δίνει απολύτως λανθασμένη ερμηνεία του ΙΕ΄ Κανόνα του ΑΒ΄ Συνόδου. Συγκεκριμένα ο π. Σάββας εντελώς λανθασμένα θεωρεί ότι η εφαρμογή αυτού του κανόνα είναι υποχρεωτική και όχι δυνητική. Νομίζει, δηλαδή, ότι οι πιστοί είναι υποχρεωμένοι να διακόψουν το μνημόσυνο του αιρετίζοντος επισκόπου. Η ερμηνεία αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη. Ο π. Σάββας καλείται να μελετήσει με πολλή προσοχή το βιβλίο του Αρχιμ. Επιφανίου Θεοδωροπούλου “Τα δύο άκρα” στο οποίο ο μακαριστός Γέροντας αναλύει με ακαταμάχητα επιχειρήματα το θέμα και αποδεικνύει το έωλον της ερμηνείας της υποχρεωτικής διακοπής του μνημοσύνου του αιρετίζοντος επισκόπου.

Στο ίδιο βιβλίο ο π. Σάββας -και όποιος άλλος σκέφτεται τη διακοπή του μνημοσύνου του Πατριάρχη- θα βρει και την ορθή ερμηνεία της δέησης της Εκκλησίας “υπέρ του Πατρός και Αρχιεπισκόπου ημών (τάδε) του ορθοτομούντος τον λόγον της σης αληθείας” επειδή τόσον ο π. Σάββας όσον και άλλοι ερμηνεύουν αυτή τη δέηση εντελώς λανθασμένα.

Συνοψίζουμε: Καταδικάζουμε έντονα το διωγμό του π. Σάββα Λαυρεώτη και άλλων Αγιορειτών μοναχών πλην όμως τους καλούμε να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για διακοπή του μνημοσύνου του Πατριάρχη επειδή, αν εμμείνουν σ’ αυτή την απόφαση, θα δώσουν την ευκαιρία στους οικουμενιστές να τους εξουδετερώσουν και να τους οδηγήσουν στην ακοινωνησία και στο σχίσμα. Μια αμαρτία που "δεν ξεπλένεται ούτε με το αίμα του μαρτυρίου", όπως μας διαβεβαιώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

No comments:

Post a Comment