Sunday, July 31, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Εκκλησία της Κύπρου δεν τήρησε κατά Θεόν στάση κατά τη Σύνοδο της Κρήτης. Εκπρόσωποί της έκαναν για διάφορα θέματα πολύ νεωτεριστικές προτάσεις και για το γάμο και για τη νηστεία, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κι άλλοι Κύπριοι ιεράρχες έπαιξαν πολύ αρνητικό ρόλο για το κείμενο που εγκρίθηκε για τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τους ετερόδοξους.

Επίσης εξακολουθεί να είναι ασαφές πόσοι και ποιοι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου αρνήθηκαν να υπογράψουν το εν λόγω κείμενο ενώ βεβαιότητα ότι δεν το υπέγραψαν υπάρχει μόνον για τους Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο και Μόρφου Νεόφυτο αφού είναι οι μόνοι που δημοσιοποίησαν και αιτιολόγησαν την ενέργειά τους.

Αναμένουμε και από τους άλλους τρεις επισκόπους (Νεαπόλεως Πορφύριο, Λήδρας Επιφάνιο και Αμαθούντος Νικόλαο), οι οποίοι φημολογείται ότι δεν υπέγραψαν το κακόδοξο κείμενο, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Είναι πράξη στοιχειώδους εντιμότητας εκ μέρους τους.

Παράλληλα γνωστοποιήθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπέγραψε αντί των Μητροπολιτών Λεμεσού και Μόρφου χωρίς να τον εξουσιοδοτήσουν προς αυτό.

Με την έκδοση της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου, που προσπαθεί ούτε λίγο ούτε πολύ να παρουσιάσει τη Σύνοδο της Κρήτης ως συνέχεια των Οικουμενικών Συνόδων, έχουμε ένα άλλο  σοβαρό πρόβλημα. Άραγε οι ιεράρχες που δεν υπέγραψαν το κακόδοξο κείμενο έδωσαν την εξουσιοδότησή τους για την εγκύκλιο αυτή; Διαβάστηκε στους ναούς της Μητροπολιτικής τους περιφέρειας; Αν έδωσαν εξουσιοδότηση να εξαπολυθεί αυτή η εγκύκλιος ή αν δεν τους εκφράζει όφειλαν τουλάχιστον να αρνηθούν να διαβαστεί στους ναούς της Μητροπολιτικής τους περιφέρειας αλλιώς δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται επειδή γίνονται κάποια πράγματα χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ο ισχυρισμός της Εγκυκλίου ότι η Σύνοδος της Κρήτης αποτελεί συνέχεια των Οικουμενικών Συνόδων είναι εξωφρενικός. Ούτε ο τρόπος σύγκλησης, ούτε ο τρόπος αντιπροσώπευσης των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών σ’ αυτήν, ούτε ο τρόπος λειτουργίας της, ούτε προπαντός οι αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης επιτρέπουν τη διατύπωση του ισχυρισμού ότι η Σύνοδος της Κρήτης είναι συνέχεια των Οικουμενικών Συνόδων.

No comments:

Post a Comment