Thursday, February 11, 2016

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

Η στρατηγική του Πατριαρχείου της Ρωσίας αναπτύχθηκε σε πολλά επιπεδα με στόχο να κλέψει την παράσταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Καταρχήν πρόβαλε πολλά εμπόδια μέσω τρίτων για να αποδεχθεί τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου. Ανέδειξε λ.χ. την εκκρεμότητα στην Εκκλησια της Τσεχίας και της Σλοβακίας, το θέμα της δικαιοδοσίας του Κατάρ κτλ.. 

Αφού πέτυχε να εξαναγκάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να κάνει τους αναγκαίους ελιγμούς για να προχωρήσει η διαδικασία αποφασίστηκε η σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου. Αφού το πέτυχε κι αυτό διέδιδε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποχώρησε σε όλα τα θέματα για να επιτευχθεί η σύγκληση αλλά ούτως ή άλλως, ισχυριζόταν, η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν θα ασχοληθεί με θέματα πίστεως ή σημαντικά κανονικά προβλήματα γι’ αυτό και δεν θα συγκαταριθμηθεί μεταξύ των Οικουμενικών Συνόδων.

Αυτό που δεν έκανε το Πατριαρχείο Ρωσίας ήταν να θίξει -έστω και κατά το ελάχιστον- το επαίσχυντο οικουμενιστικό κείμενο της ε΄ προσυνοδικής επιτροπής. Απέκρυψε, δηλαδή, ότι το νέο κείμενο για τον Οικουμενισμό -που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Ρωσικού Πατριαρχείου- ασχολείται με θέματα πίστεως και θέλει να θεσμοθετήσει τις κακοδοξίες της διηρημένης Εκκλησίας και της βαπτισματικής θεολογίας σαν την πίστη της Εκκλησίας.

Μετά την παραπλάνηση της προπαγανδιστικής μηχανής του Ρωσικού Πατριαρχείου έσκασε η βόμβα της συνάντησης του Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο. 

Έτσι έκλεψε την παράσταση και μετατόπισε το κέντρο ενδιαφέροντος από τη Σύνοδο στη συνάντηση του Πατριάρχη Κύριλλου και του Πάπα Φραγκίσκου.

Συνοπτικά! Καταρχήν εκβίασε τη λύση των προβλημάτων που υπήρχαν σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Στη συνέχεια προσπάθησε να παραπλανήσει για το τι θα συμβεί στην Πανορθόδοξη Σύνοδο 1.) για να υποβαθμίσει την αξία της Συνόδου, 2.) για να περάσει το οικουμενιστικό κείμενο αλώβητο και 3.) για να κρημνίσει το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη. Τέλος με την αυριανή συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο μετατόπισε, όχι απλά το ορθόδοξο, αλλά το παγκόσμιο ενδιαφέρον από την Πανορθόδοξη Σύνοδο στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι Βυζαντινισμοί του Πατριαρχείου Ρωσίας μας προκαλούν αποστροφή. Το δικό μας ενδιαφέρον και οι προσευχές είναι επικεντρωμένες στους οικουμενιστικούς σχεδιασμούς της Πανορθόδοξης Συνόδου που προωθούν για θεσμοθέτηση από κοινού το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Ρωσίας.

No comments:

Post a Comment