Tuesday, February 16, 2016

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΟΝΤΙΚΑΚΗ


Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΟΝΤΙΚΑΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δημοσιεύθηκαν, στη “Ρομφαία”, δύο κείμενα για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Το ένα γράφτηκε από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Βασίλειο (Γοντικάκη), Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους, και επιγράφεται “Εξ' αφορμής της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας”. 

Το δεύτερο κείμενο είναι απάντηση στο πρώτο και επιγράφεται “Σχόλιο σε άρθρο Αγιορείτου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο” του Γραφείου επί των αιρέσεων και των παραθρησκειών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Και τα δύο κείμενα είναι πολύ εκτενή και ως εκ τούτου μη δημοσιεύσιμα από το ιστολόγιό μας επειδή ως γνωστόν δημοσιεύουμε κείμενα 300-500 λέξεων, ενώ το κείμενο του π. Βασιλείου είναι έκτασης 6,000 σχεδόν λέξεων και της Μητροπολεως Πειραιώς 3,000 περίπου λέξεων. Και τα δύο μάλιστα κείμενα δεν είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες ώστε να τα δημοσιεύσουμε σε συνέχειες. Γι’ αυτό και παραπέμπουμε τους αναγνώστες στη “Ρομφαία” για να τα μελετήσουν.

Κάποιες σκέψεις, όμως, για τα κείμενα αυτά μπορούμε να γράψουμε εδώ.

Αντιλαμβανόμαστε την επιφύλαξη του π. Βασιλείου να μιλούν για τα θέματα της θεολογίας άνθρωποι που δεν είναι θεοφόροι. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία του ότι άνθρωποι με σκοτισμένη διάνοια από τις αμαρτίες δεν είναι κατάλληλα πρόσωπα για να μιλούν για θεολογικά θέματα.

Τον παρακαλούμε, όμως, θερμά να λάβει υπόψη ότι η κατάθεση ομολογίας πίστεως έχει σχέση με τον αγώνα της μετανοίας που κάνουμε και όχι καρπός ψευδαίσθησης ότι είμαστε άξιοι να μιλούμε για θεολογικά θέματα.

“Όποιος ομολογήσει τον Χριστό ενώπιον των ανθρώπων θα τον ομολογήσει και ο Κύριος ενώπιον του Πατέρα Του του εν τοις ουρανοίς”. Γι’ αυτό γράφουμε για τον οικουμενισμό που θα θεσμοθετηθεί μάλιστα τώρα από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο σαν πίστη της Εκκλησίας.

Θερμά παρακαλούμε τον π. Βασίλειο ο ίδιος να μιλήσει γι’ αυτά τα θέματα. Αν υπέπεσαν στην αντίληψή του τα κείμενα της ε΄Προσυνοδικής Διάσκεψης θα διαπίστωσε ότι εκφράζουν μια αιρετική εκκλησιολογία που απηχεί τη θεολογία της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου και της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Μπαλαμάντ.

Από το Άγιον Όρος αναμένουμε καθοδήγηση και ελπίζουμε ο σεβαστός μας Γέροντας να καταθέσει τη μαρτυρία του.

No comments:

Post a Comment