Saturday, February 27, 2016

ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΠΡΟΤΕΡΙΟΣ. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ


ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΠΡΟΤΕΡΙΟΣ. 
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Στις 29 Φερβρουαρίου η Εκκλησία τιμά και γεραίρει τη μνήμη ενός άξιου τέκνου της, του ιερομάρτυρα Προτερίου, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ο Άγιος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κι έζησε κατά την ταραγμένη περίοδο του ε΄αιώνος, όταν οι φοβερές αιρέσεις του Νεστοριανισμού και κατόπιν του Μονοφυσιτισμού αναστάτωσαν την Εκκλησία. Ήταν πρεσβύτερος και συνόδευσε τον κακόφρονα πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκορο στη Δ΄Οικουμενική  Συνοδο της Χαλκηδόνος στα 451 μ.Χ.. Διέπρεψε στη Σύνοδο ομολογήσας την ορθόδοξη πίστη και μετά την καθαίρεση του αιρετικού Διοσκόρου εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας στα 452, αφού αναθεμάτισε και τον Ευτυχή και το Διόσκορο. 

Μετά την επιστροφή του στην Αλεξάνδρεια οι αιρετικοί Μονοφυσίτες τον πολεμούσαν ασταμάτητα. Ο πανούργος αιρετικός Τιμόθεος ο Αίλουρος ξεσήκωσε στάση  των Μονοφυσιτών εναντίον του στα 457 και ο Άγιος αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη. Επιστρέφοντας στην πόλη κρύφτηκε σε μια εκκλησία. Οι αιρετικοί Μονοφυσίτες τον εντόπισαν και τον κατέσφαξαν, μαζί με έξι άλλους ορθόδοξους, χρησιμοποιώντας μυτερά καλάμια! Στη συνέχεια έβγαλαν τα σπλάχνα του Ιερομάρτυρος και τα έφαγαν!!! Ακολούθως έσυραν το ιερό λείψανο του Ομολογητού Πατριάρχου στους δρόμους και ένα μέρος του σώματος του έδωσαν σε σκύλους και το υπόλοιπο το κατέκαυσαν. 


Αυτή ήταν η ενδεδειγμένη στάση των επισκόπων του Χριστού. Πιστοί άχρι θανάτου. Δεν πουλούσαν την πίστη, δεν νόθευαν τα δόγματα, δεν έδιναν «τα άγια τοις κυσί». Ο συγκρητισμός, ο συναγελασμός, ο συγχρωτισμός κι η συμπόρευση με τους αιρετικούς ήταν γι’ αυτούς κάτι το αδιανόητο. Σήμερα που το οικουμενιστικό φρόνημα έχει αλώσει πολλούς των επισκόπων  και των λοιπών κληρικών, όσοι επίσκοποι, λοιποί κληρικοί, αλλά και μοναχοί και λαϊκοί αγωνίζονται για την καθαρότητα της πίστεως, για την «άπαξ παραδοθείσαν τοις αγίοις πίστιν», ας έχουν παράδειγμα τον Άγιο ιερομάρτυρα Προτέριο, που σφάχτηκε σαν πασχαλινό αρνί για την αγάπη του Χριστού.

No comments:

Post a Comment