Friday, February 12, 2016

Η ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ


Η ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο διαπρεπής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης με μια δεύτερη επιστολή του προς τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ότι δεν είναι μόνον ορισμένα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης που θέλουν αναθεώρηση ή απόσυρση αλλά και ότι πάσχει ο κανονισμός λειτουργίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ιδιαίτερα εφιστά την προσοχή των ιεραρχών στο γεγονός ότι τα από πενηκονταπενταετίας προσυνοδικά κείμενα ουδέποτε τέθηκαν υπόψη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προς αξιολόγηση. Ως εκ τούτου η όποια διαφωνία επισκόπων αντιμετωπίζεται ως ενδοοικογενειακή υπόθεση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στην οποία ανήκει χωρίς να επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που προσμετρά μόνον την ψήφο των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Καθηγητής, είναι λίαν επικινδυνο αφού αλλοιώνει την καθιερωμένη πρακτική των Συνόδων σε θέματα πίστεως και παραγνωρίζει την αξία του επισκοπικού αξιώματος αφού η ψήφος ενός επισκόπου θεωρείται ως μειοψηφούσα όχι σε σχέση με τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αλλά ως προς την πλειοψηφία της σύνθεσης της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην οποία ανήκει.

Προπαντός ο κανονισμός αυτός λειτουργίας της Συνόδου εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας σχισμάτων, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφωνίες για ορισμένα κείμενα και δη για το κείμενο που αφορά τη σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τους ετερόδοξους. Γι’ αυτό και πρέπει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που θα ασχοληθεί με το θέμα, να ιάσει τα ασθενή και να αναπληρώσει τα ελλείποντα.

Ευχαριστούμε τον κ. Καθηγητή για τη νέα του παρέμβαση και ευελπιστούμε ότι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις του και θα ενεργήσουν ανάλογα.

No comments:

Post a Comment