Tuesday, February 9, 2016

ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΣΕΒ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ;


ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΣΕΒ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στην τελευταία έκδοση του “Ορθοδόξου Τύπου”, στο ρεπορτάζ ““Νάρκη” αι Νέαι Χώραι διά την Μεγάλην Σύνοδον;”:

“Τα θέματα που έφεραν τας μεγαλυτέρας δυσκολίας ήσαν τα κωλύματα του γάμου και το ζήτημα του Κατάρ. Εις το πρώτον ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έθεσαν επιμόνως την ανάγκην να συμπεριληφθή και η αναγνώρισις του διαθρησκειακού γάμου, το θεωρητικόν πλαίσιον του οποίου είχε προ ολίγων ετών με άρθρον του αναπτύξει ο Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής των Αθηνών, ενώ προ τριακονταετίας το θέμα είχεν αναδείξει το Πατριαρχείον Αντιοχείας. Οι δύο Αρχιεπίσκοποι εζήτησαν αυτό, διότι εις τας περιοχάς τους υπάρχουν τέτοιοι μεικτοί γάμοι, οι οποίοι πολλάκις οδηγούν τας τοπικάς Εκκλησίας και εις τα δικαστήρια, όταν δεν ικανοποιούνται κάποια ζητήματά τους. Βεβαίως, η Πανορθόδοξος μετά από σχοινοτενείς συζητήσεις απέρριψε κάτι τέτοιο.”

Καταρχήν μας ενδιαφέρει να μάθουμε αν αληθεύει η πληροφορία ότι οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής και Αλβανίας ζήτησαν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος να αναγνωρίσει διαθρησκειακούς γάμους. Να γίνει δυνατόν, δηλαδή, να παντρεύονται όχι μόνον ορθόδοξοι με χριστιανούς άλλων χριστιανικών δογμάτων αλλά και με οπαδούς άλλων θρησκειών.

Το ρεπορτάζ του “Ορθοδόξου Τύπου” είναι του ποδαριού. Εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα και διατυπώνει επισφαλείς κρίσεις. Στο συγκεκριμένο, όμως, θέμα δίνει την εντύπωση ότι παρέχει ακριβείς πληροφορίες. Γι’ αυτό δημιουργείται η υποχρέωση στο Σεβ. Αμερικής και στο Μακαριότατο Αλβανίας να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία.

Το ευχάριστο φυσικά είναι ότι η πρόταση για έγκριση διαθρησκειακών γάμων απορρίφθηκε. Είναι, όμως, εξοργιστικά απαράδεκτο αν όντως οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής και Αλβανίας ζήτησαν κάτι το τόσο θεολογικά αθέμιτο για να μην έχουν νομικά προβλήματα. Αλίμονον αν τέτοια κριτήρια τίθενται για την αντιμετώπιση των ποιμαντικών προβλημάτων της Εκκλησίας.

Το ζητούμενο είναι πώς θα καταργηθούν οι γάμοι ορθόδοξων με ετερόδοξους αν δεν μεταστραφούν οι ετερόδοξοι στην Ορθοδοξία. Πολλώ μάλλον για τους αλλόθρησκους πρέπει να υπάρχει αυτή η υποχρέωση.

No comments:

Post a Comment