Tuesday, August 11, 2015

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ



ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Πλείστα συγγράμματα του Αγίου Νεκταρίου αποτελούν οπλοστάσιο βαρέος οπλισμού εναντίον των εχθρών της πίστεως. Επιχειρήματα ακατάβλητα που χρησιμοποιούσε εκ περιωπής για να αντικρούσει τους αθέους και αιρετικούς της εποχής του, αλλά ταυτοχρόνως πνευματική εργασία μοναδική στον ποιμαντικό και μοναχικό του αργότερα κύκλο διά του οποίου έφθασε τις απρόσιτες κορυφές της αγιότητος. Τον φωτισμόν δηλ. και την θέωσιν.

Εκείνο που προξενεί ιδιαιτέρα συγκίνηση είναι πως και όταν ακόμα αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να ζητήσει από την Εκκλησιαστική διοίκηση το δίκαιόν του, οι ενέργειές του εν αληθεία και ταπεινώσει, σκοπό έχουν διά της αποκαταστάσεως του δικαίου, όχι τόσο τον ίδιο τον εαυτό του, όσο κυρίως για την ορθή Εκκλησιολογική και διοικητική πορεία τόσο στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όσο και της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Και ναι μεν επί των ημερών μας, έστω και τόσο αργά η Εκκλησία της Αλεξανδρείας ζήτησε συγγνώμη από τον Άγιο. Πόσο όμορφο πράγματι θα ήταν και κάθε τοπική Εκκλησία που καυχάται  για την Αποστολικότητά της, να αποδώσει το δίκαιο, εάν το έχει στερήσει σε ανθρώπους που και αυτοί ελιτάνευσαν επί σειρά ετών τον σταυρό της αδικίας και όχι μόνον, εάν όντως πιστεύουμε στον Δίκαιο Κριτή και αφού γνωρίζουμε ότι κυρίως σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις λειτουργούν ατέγκτως οι πνευματικοί λεγόμενοι νόμοι.

Θα κλείσουμε με τον λόγο συγχρόνου Γέροντος. “Όταν θίγεται το εγώ μας, ας γινόμεθα χαλί να μας πατούν. Κέρδος έχουμε. Εάν αντιθέτως προσβάλλεται η πίστις μας και το Ορθόδοξον ήθος, τότε επιβάλλεται να γινόμεθα λέοντες πυρ πνέοντες”.

No comments:

Post a Comment