Sunday, August 30, 2015

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ



Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Μανχάταν για τον εσπερινό της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου.

Τρεις ψάλτες που δεν ανήκουν στην ενορία έκαναν την εμφάνισή τους -όλοι καλοί Βυζαντινοί ψάλτες- ενώ τον π. Βασίλειο Βασσακύρο -τον εφημέριο του ναού- βοήθησε στην τέλεση του εσπερινού ένας νέος κληρικός που έφτασε πρόσφατα από την Ελλάδα -ο π. Μάξιμος- που εφημευρεύει στην κοινότητα του Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ. Πρόκειται για κληρικό με παραδοσιακή εμφάνιση που φορά ράσα και δεν κόβει γένεια και μαλλιά, χαμηλών τόνων άνθρωπο, που τελεί με ταπείνωση και ευλάβεια τα ιερατικά του καθήκοντα. Του ευχόμαστε εκ μέσης καρδίας κάθε επιτυχία στο έργο του και ελπίζουμε ότι η Αμερική δεν θα τον αλλάξει ώστε να αποκτήσει στο μέλλον αντιπαραδοσιακή εμφάνιση.

Ήταν όλα τόσο όμορφα στον εσπερινό με τους πολύ καλούς ψάλτες Αντώνη Κεχαγιά και τον αδελφό του π. Γεωργίου της Κορώνας κ. Εμμανουήλ Αναστασίου.

Αναπόφευκτα το μυαλό κάνει συγκρίσεις με όσα βλέπει να συμβαίνουν αυτή την περίοδο -και όχι μόνον- στην Ελλάδα αλλά και στο Άγιον Όρος με τα ατέλειωτα πολυαρχιερατικά συλλείτουργα που γίνονται ευκαίρως-ακαίρως. Και δεν αναφερόμαστε στη Μονή Βατοπαιδίου επειδή από εκεί κανένας νουνεχής άνθρωπος δεν αναμένει κάτι καλό στον τομέα της εκκοσμίκευσης. Το κακό δυστυχώς έχει γενικευθεί και φτάσαμε στο σημείο να παρίστανται τέσσερις αρχιερείς στην πανήγυρι Αγιορειτικής Μονής.

Δυστυχώς η Εκκλησία της Ελλάδος -και αυτό το Άγιον Όρος- έχουν καταντήσει παράδειγμα προς αποφυγήν στο θέμα των πολυαρχιερατικών συλλείτουργων, ενώ η Εκκλησία της Αμερικής με όλα τα της τα χάλια σ’ αυτό τον τομέα τηρεί υποδειγματική στάση.

No comments:

Post a Comment