Monday, August 10, 2015

Η ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΩΔΙΕΣ



Η ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑ ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΣΩΔΙΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο άνθρωπος έχει τις ακόλουθες επιλογές όταν αμαρτάνει:

1.) Να έλθει εις εαυτόν, να μετανοήσει και να πορευθεί προς τον Ουράνιο Πατέρα με το μυστήριο της μετάνοιας-εξομολογήσεως και τον συνεχή αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή της επίγειας ζωής του.

2.) Να παγιωθεί στην αμαρτία αφού στραγγαλίσει τη φωνή της συνείδησής του και να αμαρτάνει ασυνείδητα.

3.) Να έχει συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του αλλά να κάνει πολύ λίγα και αυτά δίβουλα για να ξεφύγει από τα γρανάζια της αμαρτίας.

4.) Όχι μόνον να συνεχίσει να αμαρτάνει αλλά να προσπαθεί να δώσει χριστιανική “θεολογική” -γράφε δαιμονική- θεμελίωση στις πτώσεις του, όπως κάνουν οι Νεορθόδοξοι και προπαντός οι εξ αυτών Νεονικολαίτες.

5.) Να δείχνει ότι μετανοεί εξωτερικά αλλά στην πραγματικότητα να προσφεύγει σε θεομπαιξίες για να καλύψει τις προσωπικές του δυσωδίες. Το φαινόμενο αυτό το εξετάσαμε στο παρελθόν με την περίπτωση του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και των γόνων του και με την περίπτωση της θεομπαίκτρας της Αστορίας που μιλά συνεχώς για την ευωδία του Γέροντος Εφραίμ. Είναι ένα πολύ άρρωστο και διαδεδομένο φαινόμενο που μόνον τότε μπορεί να περιοριστεί αν αποκαλύπτεται η δολιότητά του και αν διαπομπεύεται δημόσια αντί να επαινείται η εκδήλωσή του.

Ο Θεός ας δίνει σε όλους μας το πνεύμα της αληθινής μετάνοιας που εκφράζεται με το μυστήριο της μετάνοιας-εξομολογήσεως και του συνεχούς αγώνα κατά των παθών.

No comments:

Post a Comment