Saturday, March 30, 2013

Ο π. ΙΩΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΟ ΖΗΛΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ




Ο π. ΙΩΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΚΡΙΤΟ ΖΗΛΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ
===============

Αναφέρει ο Ομολογητής Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος για τον Οικουμενισμό, τον Ζηλωτισμό και τα σχίσματα:

“Αγωνιζόμαστε εναντίον του Οικουμενισμού και του θρησκευτικού συγκρητισμού, αλλά δεν θα πέσουμε από την άλλη στην ετέρα μεγάλη παγίδα και στον άλλο πειρασμό του πονηρού, που ονομάζεται άκριτος ζηλωτισμός. 

Ουδείς έχει το δικαίωμα να αποσπασθεί από το Σώμα της Εκκλησίας και να δημιουργήσει παρατάξεις και σχίσματα. Ουδέποτε αυτό. Άλλωστε, όπως γνωρίζουμε, ο τόπος μας, η Ελλαδική δηλαδή Εκκλησία, και όχι μόνο, έχει δεχθεί κατά καιρούς πολλές τις πληγές στο σώμα της από τους «εκ δεξιών πειρασμούς». 

Η σύγχρονη μάλιστα κατάσταση στον δραματικό χώρο των σχισμάτων και των ποικίλων «συνόδων», αποδεικνύει άμεσα σε ποιο κατάντημα μπορούν να φθάσουν διάφορες ομάδες, όταν τους λείπει η ακριβής γνώση της εκκλησιαστικής Ιστορίας και όταν υπάρχει ημιμάθεια του Κανονικού Δικαίου. 

Ο τρόπος δε που χειρίζονται κάποιοι «ηγέτες» των σχισματικών παρατάξεων τα θέματα γενικώτερα, αποδεικνύει, όχι απλώς ασχετοσύνη περί τα θεολογικά, αλλά στην κυριολεξία, αθεοφοβία. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό αγαπητοί, όταν αρκετοί εξ' αυτών που παρουσιάζονται με βαρύγδουπους τίτλους και με «εκκλησιαστικά» αξιώματα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούσαν «τιμής ένεκεν» να είναι απλώς «κανδηλανάπτες», για να μην ισχυριστούμε ότι θα έπρεπε ν' ανήκουν στους «προσκλαίοντες»; Πώς αλήθεια ηρεμούν με τη συνείδησή τους όταν φτάνουν να προβαίνουν σε ανοικονόμητες οικονομίες, για το καλό δήθεν της παρατάξεως που την έχουν βαπτίσει «εκκλησία»; Και όλα αυτά  στο όνομα της ταλαίπωρης «ορθοδοξίας» και «ένεκεν αληθείας»...

Όσοι δηλαδή βάλλουν έσωθεν την Εκκλησία μας, θα ήθελαν μετά πολλής της χαράς μάλιστα, να απομακρυνθούν  όσοι πονούν για τα ολισθήματα και τα εκκλησιαστικά εγκλήματα, και τούτο για να αποδυναμωθεί η αντίσταση, και έτσι να οδηγήσουν το σκάφος εκτός σωτηρίου πορείας, και στην ρότα που επιθυμούν.

Θα μείνουμε λοιπόν και θα αγωνιστούμε εντός της Εκκλησίας. Και Εκκλησία, δεν είναι τα λάθη και οι ανθρώπινες αδυναμίες, ή έστω και προδοσίες. Εκκλησία είναι το Σώμα του ίδιου του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Άλλωστε, και στο θέμα αυτό, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται τώρα για πρώτη φορά, έχουν ξεκαθαρίσει δια παντός τα πράγματα, μεγάλες άγιες και σύγχρονες μορφές της Εκκλησίας μας, όπως ο Σέρβος Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς, αλλά και ο δικός μας, ο ανεπανάληπτος και όσιος πατήρ Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος. Φυσικά την μέση και βασιλική οδό, μας τη διδάσκει ο λόγος του Θεού  και οι άγιοι της Εκκλησίας μας, που ερμηνεύουν τον ζωντανό λόγο του Θεού.”

Δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτα σε όσα σαφή, ορθόδοξα και σοφά αναφέρει ο Ομολογητής κληρικός.

Διάλογος με όλους ως μέσο για να κηρυχθεί η ορθόδοξη πίστη. 

Αν υπάρχουν εκκλησιαστικοί ταγοί, οι οποίοι παρασπονδούν εις τα της πίστεως τους ελέγχουμε καθώς έχουμε χρέος, επειδή αν δεν το κάνουμε θα δώσουμε λόγο στο Θεό. 

Αλλά οι αγώνες αυτοί γινονται πάντοτε ΜΕΣΑ στην Εκκλησία. 

ΠΟΤΕ δεν αποσχιζόμαστε από την Εκκλησία, επειδή η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και όσοι δεν είναι εντεταγμένοι στο Σώμα του Κυρίου δεν έχουν ελπίδα σωτηρίας.

Ο π. Ιωήλ υπενθυμιζει σε όλους τη διδασκαλία του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς και του αγίας βιοτής και μεγάλης θεολογικής παιδείας Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωροπούλου ότι ο αγώνας των χριστιανών κινείται πάντοτε στη “μέση βασιλική οδόν” και ποτέ στα άκρα.

Ο Οσιος Ιουστίνος και ο π. Επιφάνιος δεν έκαναν δική τους διδασκαλία για το θέμα. Απέσταξαν τους χυμούς της πατερικής σοφίας και αυτή μας δίδαξαν λόγω τε και έργω.

Αντί να αυτοσχεδιάζουμε ας ακολουθήσουμε τη διδασκαλία τους για να μη γίνουμε πρόξενοι πνευματικής ζημίας στον εαυτό μας και στους αδελφούς μας και να ακυρώσουμε την ελπίδα της σωτηρίας μας.

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον π. Ιωήλ και τον ευχαριστούμε για το Ομολογιακό φρόνημα και την κατά Θεόν διδαχή του.

No comments:

Post a Comment