Sunday, February 17, 2013

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΩΦ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
__________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Εκκλησία και Αποκρυφισμός, Τα ζωντόβολα χάνουν τα όβολα στα πεντόβολα, Αποκρυφιστικά 2, Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Αθήνα 2012, σσ. 382.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================

Λίαν ευανάγνωστο το νέο βιβλίο του π. Ιωάννη Κωστώφ, όπως όλα τα βιβλία που έχει εκδώσει. 

Ο π. Ιωάννης δεν γράφει για να περιπλέξει τον αναγνώστη, αλλά για να του δώσει τα απολογητικά όπλα που καθαιρούν τα οχυρώματα του εχθρού.

Η έκδοση λιτή και απέριττη δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη με την εκτυπωτική της καλαισθησία, αλλά με το ουσιαστικό της περιεχόμενο.

Η αναφορά του βιβλίου στον Αποκρυφισμό και την Εκκλησία.

Προξενεί πολύ μεγάλη - αρνητική βεβαίως -  εντύπωση, η εκτενής αναφορά του βιβλίου για τη σχέση που είχαν και έχουν πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί και μορφές του πολιτισμού με τον Αποκρυφισμό.

Εκπλήσσει προπαντός η εμμονή του Ναπολέοντα να συμβουλεύεται χαρτορίχτρα!!!  

Οταν συνήλθε το Γαλλικό επιτελείο πριν τη μάχη του Αούστερλιτς, ένας στρατηγός πρότεινε να κάνουν προσευχή για να τους βοηθήσει ο Μεγαλοδύναμος να νικήσουν στη μάχη. Και ο Ναπολέοντας απάντησε: Επειδή ο Μεγαλοδύναμος συνηθίζει να παίρνει το μέρος εκείνου που έχει τα πιο ισχυρά πυροβόλα καλύτερα να επισημάνουμε τις πιο κατάλληλες θέσεις για να τοποθετήσουμε τα κανόνια μας.

Μετά από αυτή την απάντηση θα ανέμενε κάποιος ότι όλος αυτός ο σκεπτικισμός θα αντικατοπτριζόταν σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής του μεγάλου Στρατάρχη. 

Πλην όμως το βιβλίο του π. Ιωάννη Κωστώφ μας πληροφορεί ότι ο μεγάλος αυτός στρατηγός απαξίωνε μεν την προσευχή στο Θεό, αλλά ουδέποτε διεξήγαγε μάχη ή εκστρατεία χωρίς να συμβουλευτεί τη χαρτορίχτρα του, τις συμβουλές της οποίας εκτελούσε ακόμη και όταν οι στρατηγοί του ομοφώνως διαφωνούσαν μαζί του.

Και να ήταν μόνον ο Ναπολέοντας;!!! 

Ονόματα - μεταξύ άλλων - όπως ο Τσώρτσιλ, ο Πρόεδρος Μιττεράν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο βασιλιάς Γεώργιος, οι πρωθυπουργοί Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αινσταιν, οι κομμουνιστές ηγέτες του Κρεμλίνου (Στάλιν, Μπέζνιεφ, Τσιερνένγκο, Γκρομύκο), αλλά και οι ναζιστές ηγέτες (Χίτλερ, Χίμλερ, Γκαίμπελς κτλ. και ο Μουσολίνι), οι Πρόεδροι των ΗΠΑ (Λίνκολν, Ρούσβλετ και Ρήγκαν), είχαν σχέση με τον Αποκρυφισμό, όπως είχαν σχέση με τη Μασωνία οι λεγόμενοι Founding Fathers του Αμερικανικού έθνους.

Το βιβλίο αναφέρεται σε πλήθος θεμάτων: Μαντεία και Πνευματισμό, τηλεπάθεια και πνεύματα, προλήψεις, σατανισμό, υπνωτισμό, μέθοδο Σίλβα κτλ..

Πολύ ενδιαφέρον και πολύ κατατοπιστικό το βιβλίο του π. Ιωάννη. Είμαι βέβαιος ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού αν υπάρξει τρόπος να πληροφορηθεί τα θέματα που πραγματεύεται.

No comments:

Post a Comment