Sunday, February 17, 2013

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ Η Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ



ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==================

Οσοι εκκλησιάσθηκαν σήμερα στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας, άκουσαν τον Καθηγούμενο της Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ιερόθεο Ζαχαρή, να διεκτραγωδεί τη μεγάλη οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η Μονή. 

Γι’ αυτό ζήτησε να περιαχθεί δίσκος και να συνδράμουν οι πιστοί γενναιόδωρα για να αποπληρωθεί ο μεγάλος λογαριασμός της Μονής για τη θέρμανση του ναού και του σχολείου.

Η έκκληση αυτή δεν ακούστηκε στ’ αυτιά όσων εκκλησιάζονται στην Ιερά Μονή της Οσίας Ειρήνης ως κεραυνός εν αιθρία, νοουμένου ότι και οι πατέρες της Μονής μιλούσαν από καιρό για την οικονομική στενότητα που υπάρχει, αλλά και σε ομογενειακά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) είχε δημοσιοποιηθεί ευρέως η οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει το μοναστήρι.

Γι’ αυτό άλλωστε έγιναν ήδη απολύσεις προσωπικού, ενώ η πιθανότητα νέων απολύσεων - εξαιτίας της οικονομικής στενότητας ή και άλλων λόγων - δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Η προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της Μονής είναι σαφώς στις προτεραιότητες του Αγίου Καθηγουμένου π. Ιερόθεου Ζαχαρή, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι διοργανώνει δείπνο ενίσχυσης της Μονής και ότι εξέδωσε λαχείο.

Οι ομογενείς συντρέχουν γενναιόδωρα την προσπάθεια ενίσχυσης της Μονής, αν και είναι επιτακτικό να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα με πιο δραστικές κινήσεις, οι οποίες σχετίζονται και με τον προσανατολισμό των πνευματικών στόχων της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας.

Αν - όπως όλα δείχνουν από την μέχρι τώρα παρουσία και δράση του Αγίου Καθηγουμένου στις ΗΠΑ -, στόχος είναι η Μονή Χρυσοβαλάντου να λειτουργεί απλά ως ανεξάρτητη επισκοπή στην Αμερική, οι διορθωτικές κινήσεις στα οικονομικά της Μονής θα συνεχιστούν λίγο - πολύ προς την ίδια κατεύθυνση που κινούνται σήμερα. 

Αν όμως στόχος είναι να λειτουργήσει ως Πατριαρχικό Σταυροπήγιο μοναστήρι με μετόχια - όπως θεωρητικά πρέπει να λειτουργεί -, τότε η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος θα είναι συνυφασμένη με τους πνευματικούς προσανατολισμούς της Μονής.

Κάποιες ταπεινές σκέψεις έχουμε να καταθέσουμε στον Αγιο Καθηγούμενο της Μονής και ελπίζουμε να το πραγματοποιήσουμε σύντομα.

Στο μεταξύ όμως θεάρεστο είναι ο Αγιος Καθηγούμενος να μαζέψει τον ψάλτη του, τον οποίο εικάζω ότι ακριβοπληρώνει, παρόλη την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η Μονή.

Η προχθεσινή μυσταγωγική αγρυπνία που τέλεσε ο π. Βασίλειος Λούρος, εφημέριος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Αικατερίνης  Αστορίας - με πολλούς νέους εθελοντές ψάλτες -, δείχνει πώς λειτουργεί η κατάνυξη όταν οι ψάλτες πηγαίνουν για να προσευχηθούν.

Θα επανέλθουμε - συν Θεώ σύντομα - πιο αναλυτικά για όλα αυτά τα θέματα (τον προσανατολισμό και τις οικονομικές δυσχέρειες της Μονής, την κατανυκτική - θα έλεγα συγκλονιστική - αγρυπνία που τέλεσε ο π. Βασίλειος, τη σπουδαιότητα της ψαλμωδίας στη λατρεία κτλ.).

No comments:

Post a Comment