Saturday, February 23, 2013

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ΄;



ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ΄ΙΣΤ΄;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, που διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”, έδωσε μια πολύ εξιδανικευμένη εικόνα των λόγων που οδήγησαν σε παραίτηση τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄.

Ακόμη πιο οδυνηρή έκπληξη! 

Ο π. Θεόδωρος Ζήσης, σε ομιλία που έκανε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, προσπάθησε να παρουσιάσει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄ ως τρόπο τινά αμέτοχο στο σκάνδαλο της παιδεραστίας και στα άλλα εγκλήματα που βαρύνουν το Βατικανό.!!! 

Ελπίζω να πούμε σύντομα περισσότερα και για την ομιλία του π. Θεόδωρου Ζήση και για τη συνέντευξη του Σεβασμιότατου Βολοκολάμσκ, ο οποίος υπήρξε μεν πολύ πιο φειδωλός από τον π. Θεόδωρο στους ύμνους του προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, πλην όμως μίλησε επίσης για την ηθική βαρύτητα της απόφασης του Πάπα να παραιτηθεί αρνούμενος να δεχθεί ότι υπέκυψε σε εκβιασμό.

Για την ώρα ας δούμε ποια στοιχεία υπάρχουν εναντίον του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄. 

Διαβάζουμε στην εφημερίδα “Το Εθνος” σε ρεπορτάζ της κυρίας Ε. Σεληνά που επιγράφει: 
“Η ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΓΙΟΖΕΦ ΡΑΤΣΙΝΓΚΕΡ”.
Συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση του Βατικανού και των παπών στα σκάνδαλα, η θητεία του Γερμανού Γιόζεφ Ράτσινγκερ στον παπικό θρόνο σημαδεύτηκε από την ένοχη σιωπή του μπροστά σε μια σειρά σκανδάλων παιδεραστίας και  υποθέσεων διαφθοράς.

Σκάνδαλα, τα οποία για πολλούς θεωρείται ότι γκρέμισαν το «αλάθητο» του Βενέδικτου ΙΣΤ' και, συνακόλουθα, και τον ίδιο από τον θρόνο του.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2005, το «ροτβάιλερ του Θεού» - προσωνύμιο που απέκτησε λόγω του συντηρητισμού του σε δογματικά ζητήματα -, ήταν ως καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ επί 24 χρόνια ο αρμόδιος στο Βατικανό για τον χειρισμό των υποθέσεων κακοποίησης.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο θεωρήθηκε ο κύριος υπεύθυνος για τη συγκάλυψη δύο μεγάλων σκανδάλων παιδοφιλίας που συγκλόνισαν το Βατικανό όταν είδαν το φως της δημοσιότητας το 2010:
Η πρώτη αφορούσε τον κατά συρροή παιδεραστή ιερέα Λόρενς Μέρφι στο Ουισκόνσιν, που είχε κακοποιήσει 200 αγόρια σε σχολείο κωφών και την καθαίρεση του οποίου είχαν ζητήσει επίσημα οι ιερείς της επισκοπής του με επιστολή τους στο Βατικανό από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Η είδηση ότι ο Ράτζινγκερ αγνόησε τα αιτήματα αυτά και δεν κίνησε διαδικασία καθαίρεσης κάνοντας τα «στραβά μάτια» (μάλιστα το δεξί του χέρι, καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε, ανακοίνωσε ότι ο Μέρφι μπορούσε να παραμείνει ιερέας) προκάλεσε σεισμό στο Βατικανό επί της θητείας του.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον χειρισμό του ως αρχιεπισκόπου Μονάχου της υπόθεσης του παιδεραστή ιερέα Πέτερ Χούλερμαν, ο οποίος παρά τις πολλαπλές εις βάρος του καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων μεταφέρθηκε το 1980 με εντολή του Ράτζινγκερ σε ψυχιατρείο και, μέσα σε σύντομο διάστημα, επέστρεψε ανενόχλητος στα ιερατικά του καθήκοντα και μάλιστα περιστοιχισμένος... από ανηλίκους!

Κουλτούρα... σιγής

Σε αυτές προστίθεται και η συγκάλυψη από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' της συστηματικής κακοποίησης μικρών παιδιών από το 1975 έως το 2004 από ρωμαιοκαθολικούς ιερείς στην Ιρλανδία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί των ημερών του στον παπικό θρόνο τα σκάνδαλα παιδεραστίας, που τα προηγούμενα χρόνια αφορούσαν μόνο τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, εξαπλώθηκαν στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Νορβηγία.

Η παπική κουλτούρα τήρησης σιγής ιχθύος για τα σκάνδαλα παιδεραστίας φαίνεται ξεκάθαρα σε μια επιστολή του Ράτσινγκερ το 2001 προς όλους τους καθολικούς επισκόπους. Σε αυτήν εξίσωνε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων με «secretum pontificum», δηλαδή παπικό μυστικό, απειλώντας τους με βαρύτατες εκκλησιαστικές κυρώσεις σε περίπτωση που τις αποκάλυπταν!

Τα «Vatileaks»

Σαν να μην έφταναν τα σκάνδαλα παιδεραστίας, τον περασμένο χρόνο άλλη μια σκοτεινή υπόθεση τάραξε τα νερά στο Βατικανό.

Τον περασμένο χρόνο ήρθε στην επιφάνεια το λεγόμενο «Vatileaks», η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων του Ποντίφικα από τον μπάτλερ του Πάολο Γκαμπριέλε.

Οι επιστολές έφεραν στο φως της δημοσιότητας τη διαφθορά στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, την οικονομική κακοδιαχείριση αλλά και τις συγκρούσεις για τον έλεγχο της εξουσίας στην κορυφή της ιεραρχίας."

Από το ρεπορτάζ κάθε άλλο παρά φαίνεται να αναδύεται μια υπέροχη ηθική προσωπικότητα που παραιτήθηκε επειδή αηδίασε με την κατάσταση στο Βατικανό. 

Στην πραγματικότητα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ - με εντολή του Πάπα Παύλου Β΄, που είναι τώρα "μακάριος" και βρίσκεται στο δρόμο της "αγιοποίησης", υπήρξε ο πρωτεργάτης της αποσιώπησης του σκανδάλου παιδεραστίας ως καρδινάλιος Ιωσήφ Ράτσιγκερ, επικεφαλής του “Τμήματος Πίστεως και Τάξεως” του Βατικανού.

Επιπλέον προηγουμένως ως Παπικός “Αρχιεπίσκοπος” του Μονάχου έδωσε παρόμοια δείγματα γραφής.

Αρα η παραίτησή του κάθε άλλο παρά μας αναπαύει ως κίνηση μιας ακέραιης ηθικά προσωπικότητας που παραιτείται αηδιασμένος από τα σκάνδαλα. 

Από το ρεπορτάζ αναδύεται ένας ηγέτης ανίκανος να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των σκανδάλων που κλόνισαν ανεπανόρθωτα το κύρος του ιδίου και του Βατικανού. 

Εξ ου και εξηναγκάσθη σε παραίτηση.

No comments:

Post a Comment