Monday, February 25, 2013

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΟΣΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σήμερα έγινε η χειροτονία του Ιεροδιάκονου Μελέτιου Μπούγα σε πρεσβύτερο από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο.

Θεωρούμε περιττόν να τονίσουμε την πλήρη διαφωνία μας με τη χειροτονία κληρικών -και δη άγαμων- παρά την προβλεπόμενη από τους Ιερούς Κανόνες ηλικία.

Ως γνωστόν οι Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων προβλέπουν την ηλικία των 25 ως κατώτατο όριο για τη χειροτονία διακόνου και την ηλικία των 30 ως κατώτατο όριο για τη χειροτονία πρεσβυτέρου.

Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε με όλη μας την καρδιά στο νέο ιερομόναχο καλό παράδεισο και να τιμήσει την ιερωσύνη του μέχρι τέλους.

Ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος - γνώστης του Κανονικού Δικαίου όσον ουδείς άλλος -, ήταν άτεγκτος, όχι μόνον επειδή οι Ιεροί Κανόνες είναι αυστηροί και κατηγορηματικοί για το εν λόγω θέμα, αλλά και επειδή από την πολύχρονη ποιμαντική του πείρα δεκαετιών, διαπίστωσε πολλά πνευματικά ναυάγια κληρικών που χειροτονήθηκαν νωρίς.

Προλαμβάνουμε την πιθανή αφελή αντίρρηση ορισμένων ότι η παραβίαση της χειροτονίας του ορίου ηλικίας είναι σύνηθες φαινόμενο, ως εάν είναι ασύνηθης η χρήση του ψεύδους, της εκδήλωσης μίσους, του εγωισμού, της κλοπής ή της φοροδιαφυγής.!!! 

Οσο λογικό ή νόμιμο -αφήνω πια Ευαγγελικό και κανονικό- είναι να μετερχόμαστε αυτό το επιχείρημα για να δικαιολογήσουμε τις παρανομίες, άλλο τόσο λογικό και ορθό είναι να χειροτονούμε και δή άγαμους κληρικούς -και μάλιστα πρεσβύτερους- ιεροδιάκονους που δεν είναι ίσως ούτε 20 χρόνων.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, πνευματικός πατέρας του π. Μελέτιου, Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, έκρινε ότι έπρεπε να προχωρήσει στη χειροτονία του π. Μελετίου σε Ιερομόναχο. 

Είμαστε βέβαιοι ότι συνειδητοποιεί την ευθύνη που ανέλαβε έναντι του Θεού και της Εκκλησίας, αλλά και έναντι του π. Μελετίου και της δικής του ψυχής.

Εκ βάθους καρδίας ευχόμαστε και πάλιν ο νέος ιερομόναχος της Εκκλησίας να ευαρεστήσει τον Κύριο εν παντί και να αξιωθεί της επουρανίου Βασιλείας.

Παρακαλούμε όμως θερμά να δίδεται περισσότερη προσοχή στους Ιερούς Κανόνες και στην τάξη της Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου. Ωφέλεια θα προκύψει οπωσδήποτε και όχι ζημία.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνον που μας στενοχώρησε σήμερα.

Θα επανέλθουμε, συν Θεώ, σύντομα για να καταθέσουμε μια άλλη ανησυχία μας.

No comments:

Post a Comment