Tuesday, June 19, 2012

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΠΟΛΥ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======


Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες” μεταξύ πολλών άλλων τα ακόλουθα ανησυχητικά:


“Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος (στο video 11:11-25:05), όπου μεταξύ άλλων εξέφρασε θέσεις για τις σχέσεις με την Ρωμαιοκαθολική «Εκκλησία».


Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις σχέσεις της Σερβικής Εκκλησίας με το Βατικανό, εάν δηλαδή αυτές έχουνε παγώσει τελευταία, ο Πατριάρχης διαψεύδει τέτοιες φήμες λέγοντας ότι οι «σχέσεις μας με το Βατικανό είναι καλές..., εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το Βατικανό. Μικρό πρόβλημα έχουνε με τους Ρώσους (εννοεί οι Παπικοί το Βατικανό) λόγω της Ουνίας, και αυτό σε κάποιο βαθμό αντανακλάται και στις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να βρεθεί μια λύση, που θα συνέβαλλε στην περαιτέρω προσέγγιση και στην βελτίωση των σχέσεων».


Εν όψει του εορτασμού 1700 ετών του Διατάγματος των Μεδιολάνων στο Nis το 2013, ο Πατριάρχης παρατήρησε ότι «αυτό θα είναι ευκαιρία να καθίσουμε, η Ορθόδοξη και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και να συζητήσουμε, διότι χωρίς συζήτηση δεν θα βρούμε την λύση. Εμείς μόλις λάβαμε την απόφαση (προφανώς εννοεί την πρόσφατη Ιεραρχία το Μάιο 2012) να κληθούν οι Προκαθήμενοι των άλλων Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου και του Βατικανού. Δεν τους έχουμε καλέσει ακόμα, αλλά λάβαμε την απόφαση να προσκαλέσουμε Προκαθήμενους των άλλων Εκκλησιών».


Τελειώνοντας την συνέντευξη ο παρουσιαστής ρώτησε τον Πατριάρχη εάν θα δεχόταν, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ζάγκρεμπ καρδινάλιο Josip Bozanic, να πάει στο Jasenovac (όπου οι Ούστασι σφάξανε 800.000 Σέρβους το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο) και στο Vukovar (όπου δήθεν οι Σέρβοι έκαναν γενοκτονία των Κροατών το 1991) για να κάνουν συλλείτουργο.


Ο Πατριάρχης του είπε χαμογελώντας με αμηχανία ότι «σύμφωνα με κάποιες αποφάσεις και την μέχρι τούδε πράξη, δεν μπορούμε να κάνουμε συλλείτουργο· μπορούμε να παριστάμεθα όμως στις ρωμαιοκαθολικές Λειτουργίες, όπως και αυτοί στις δικές μας, πράγμα που γίνεται συχνά - σε μεγαλές εορτές σαν το Πάσχα, τα Χριστούγεννα κλπ. - αλλά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε συλλείτουργο με την σημερινή κατάσταση».


Ενώ να κάνετε την συμπροσευχή, τον ρώτησε ο παρουσιαστής;


«Εγώ δεν θα είχα καμμία αντίρρηση, του απάντησε ο Πατριάρχης (με το χαρακτηριστικό χαμόγελο), αλλά εμείς έχουμε τους ζηλωτάς, οι οποίοι θα είχανε εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό, και στη συνέχεια αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον λαό μας. Εμείς όμως προσευχόμεθα να εκπληρωθεί ο λόγος του Κυρίου “ίνα πάντες έν ώσιν”».


Δεν γνωρίζω Σερβικά και ως εκ τούτου δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την ακρίβεια των λεχθέντων.


Αν όντως έγιναν οι δηλώσεις του Μακαριότατου Σερβίας, όπως τις αποδίδει το δημοσίευμα στις “Ακτίνες”, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ σοβαρά αναφορικά με τις προθέσεις των Σέρβων ιεραρχών για το θέμα των συμπροσευχών καθώς επίσης και προπαντός για την πρόθεσή τους να προσκαλέσουν και τον Πάπα στους εορτασμούς που θα γίνουν για τα 1700 χρόνια από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων.


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

________


Ο Μακαριότατος Σερβίας φέρεται να λέγει ότι οι συμπροσευχές με τους αιρετικούς δεν συνιστούν κανένα πρόβλημα, αλλά ο μόνος λόγος που τις αποφεύγει είναι επειδή φοβάται τις αντιδράσεις των ζηλωτών!!!


Τόσος κυνισμός πια;


Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΙΣ

________


Ακόμη χειρότερα. Το δημοσίευμα τον παρουσιάζει να λέγει ότι η Σερβική Εκκλησία αποφάσισε να προσκαλέσει τον Πάπα στην πόλη Νις για τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων και ότι το μόνον εμπόδιο για την πρόσκληση του Πάπα είναι η αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας η οποία εξαιτίας της δράσης της Ουνίας δεν επιθυμεί να παρεβρεθεί ο Αιρεσιάρχης της Ρώμης στους εορτασμούς.


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

________


Οι δηλώσεις του Μακαριότατου Σερβίας είναι εξοργιστικά απαράδεκτες. Τους μεν Κανόνες για τις συμπροσευχές τηρεί ΜΟΝΟΝ επειδή φοβάται τις αντιδράσεις των ζηλωτών και όχι επειδή έχει το εκκλησιαστικό φρόνημα που του δημιουργεί αναστολές να παραβαίνει τους Ιερούς Κανόνες.


Παράλληλα ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν ευξετελίζει τους Ορθόδοξους πρωθιεράρχες που θα παρεβρεθούν στους εορτασμούς στην πόλη Νις με συμπροσευχή με τον Πάπα είναι η αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας!


Ούτε λόγος να γίνεται για τη δική του ευθιξία για το θέμα.!!!


Τι να πει κανείς; Και αυτά την ώρα που υπάρχει σχισματικό κίνημα στη Σερβία το οποίο απειλεί - αν δεν μεθοδεύει κιόλας - τη δημιουργία σχίσματος!


Αποκαρδιωτική όντως η συνέντευξη του Μακαριότατου Σερβίας από κάθε άποψη.


Διατηρώ μια αμυδρή ελπίδα ότι δεν απεδόθησαν με ακρίβεια τα λόγια του Μακαριότατου στην Ελληνική και ότι δεν είπε τα εντελώς απαράδεκτα αυτά πράγματα.

No comments:

Post a Comment