Friday, June 22, 2012

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ


ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάζουμε στο καλό ιστολόγιο “Θρησκευτικά”:

“Ως η καλύτερη δυνατή επιλογή για τους Θεολόγους κρίνεται η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας.

Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Παιδείας από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού, έχει δώσει θετικότατα δείγματα γραφής υπέρ της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ο ίδιος φαίνεται επίσης πως με τις ενέργειές του φρέναρε και τελικά ακύρωσε τις αλλαγές στο Νέο Λύκειο με τις οποίες το θρησκευτικό μάθημα θα έχανε διδακτικές ώρες και την υποχρεωτικότητά του σε κάποιες τάξεις, καθώς προέβαλε τότε – και πολύ ορθά – ότι οι αλλαγές στο Λύκειο πρέπει να γίνουν αφού προετοιμαστεί σαφές πλαίσιο για το περιεχόμενο και τα μαθήματα του Λυκείου.

Πιο συγκεκριμένα:

Με την ανάληψη των καθηκόντων του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος φαίνεται πως έθεσε άμεσα το ζήτημα της διατήρησης της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών στάση για την οποία μάλιστα δέχτηκε τα πυρά των «Οικολόγων Πράσινων» και της γνωστής για την πολεμική κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη.

Για το Νέο Λύκειο ο Κ. Αρβανιτόπουλος τη στιγμή που κάποιοι προσπαθούσαν εσπευσμένα να περάσουν νομοσχέδιο επιδιώκοντας μάλιστα πολυκομματική συναίνεση είχε τονίσει: «…το νέο νομοσχέδιο για το Λύκειο και το τεχνολογικό Λύκειο, δεν θα περάσει τώρα γιατί πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά και το σχέδιο νόμου να εμφανίζει πλήρως το τι θα γίνει και όχι να αφήνει να διευθετηθούν πράγματα όπως η ύλη, τα βιβλία και άλλα με υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Γι’ αυτό στη Νέα Δημοκρατία είπαμε ότι θα το εξετάσουμε μετά τις εκλογές και θα εμφανίσουμε ένα Σχέδιο Νόμου που θα είναι πλήρες σε όλες του τις πτυχές.»

Τώρα δεν μένει παρά με συντονισμένες ενέργειες ο νέος υπουργός Παιδείας να ενημερωθεί για την ανάγκη διατήρησης τόσο της υποχρεωτικότητας όσο και του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος."

Να σταθώ στην τελευταία παρατήρηση του ιστολογίου.

Είναι βέβαιο ότι ο νέος υπουργός παιδείας έχει κάθε καλή διάθεση να βοηθήσει το μάθημα των θρησκευτικών πλην όμως χρειάζεται να είναι καταρχήν πλήρως ενημερωμένος για το θέμα. Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι η ΠΕΘ και ο “Σύνδεσμος Θεολόγων Μακεδονίας - Θράκης” θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Οι κ. Φραγκόπουλος, ο κ. Ρεράκης, ο κ. Μπάκος και άλλοι έκαναν ήδη εμπεριστατωμένες αναλύσεις εναντίον των νέων Προγραμμάτων Σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών σε διάφορα fora εν οις και στην Ιερά Σύνοδο.

Πλην όμως όλοι οι πιο πάνω λένε μεν την αλήθεια, όσα λέγουν είναι αλήθεια, αλλά δεν λέγουν ΟΛΗ την αλήθεια.

Τι παραλείπουν από την αναφορά τους;

Οτι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη διατήρηση του μαθήματος των θρησκευτικών ως ορθόδοξου κατηχητικού μαθήματος -όπως ορίζει το Σύνταγμα της πατρίδας μας - δεν είναι απλά και μόνον οι εκκλησιομάχοι και εθνομηδενιστές του “Σύριζα”, της Δημάρ, του ΚΚΕ, των Οικολόγων, του Τζήμερου και του υπόλοιπου αντορθόδοξου πολιτικού υπόκοσμου.

Το κύριο προβηλημα είναι ότι ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου ο προσφυώς αποκληθείς “κακός δαίμονας του μαθήματος των θρησκευτικών” έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να απο-ορθοδοξοποιήσει το μάθημα των θρησκευτικών με τη βοήθεια των ΚΑΙΡΟΣκόπων του.

Το ακόμη χειρότερο είναι ότι ο θλιβερός αυτός άνθρωπος και τα τσιράκια που τον περιβάλλουν έχουν την αμέριστη καταχθόνια υποστήριξη του “διά τας αμαρτίας ημών” “πρασινοφρούραρχου” Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Οσο και να θέλει λοιπόν ο νέος υπουργός παιδείας αν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν τον βοηθά ή και πιθανότατα σε κάποιο νέο μυστικο δείπνο στα Οινόφυτα θα υποσκάψει την προσπάθεια του νέου υπουργού να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχει πολλά περιθώρια ζωής.

Ας μην αναμένουμε λοιπόν τα πάντα από το νέο υπουργό παιδείας. Επιτέλους! Δεν είναι και πολύ έντιμο να αναμένουμε ότι ένας πολιτικός θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το μάθημα των θρησκευτικών από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Ας γίνει ανοιχτή καταγγελία εναντίον του Μακαριότατου και ας οργανωθούν συστηματικές διαμαρτυρίες όπου και αν εμφανίζεται ώστε και οι πολιτικοί και ο κόσμος να συνειδητοποιήσουν ποιος κυβερνά την Εκκλησία της Ελλάδος και πόση ανυπολόγιστη ζημιά προξενεί στην Εκκλησία, στην παιδεία και στην πατρίδα μας.

No comments:

Post a Comment