Tuesday, June 19, 2012

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΚΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Διαβάζουμε από τον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ από την “Καθημερινή”:


“Το Πατριαρχείο αλλάζει τακτική για τη Χάλκη Σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προσανατολίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, σε συνάντηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα επαναλάβει εγγράφως το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία της Σχολής, απευθυνόμενο στο τουρκικό υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα γίνουν κινήσεις διά της νομικής οδού. Μέσω αυτής, Θα ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ετσι, το θέμα θα καταστεί ζήτημα σχέσεων Ε.Ε. Τουρκίας.


Ο κ. Βαρθολομαίος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από το γεγονός ότι, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. "Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί ", δήλωσε, προσθέτοντας ότι με τη Θεολογική Σχολή να συμπληρώνει 40 χρόνια κλειστή, σύντομα δεν θα υπάρχουν ελληνορθόδοξοι ιερείς απόφοιτοι της για να καλύψουν τις ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ανέφερε, επίσης, ότι διαρκώς μπαίνουν νέα ζητήματα ως εμπόδια για επαναλειτουργία της Σχολής.


"Τώρα, ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, κάνει αναφορά για το τζαμί στην Αθήνα. Δεν έχω καμιά αντίρρηση γι' αυτό, αλλά δεν έχω καμιά αρμοδιότητα επί του θέματος", πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.”


Δόξα σοι ο Θεός! Ο Παναγιότατος αποφάσισε να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση.


Καιρός ήταν!


Οι Τούρκοι ποτέ δεν δίνουν κάτι αν δεν νιώσουν το λεπίδι να χαιδεύει ανατριχιαστικά το λαιμό τους και τότε μόνον δεν απλώνουν το χέρι για να αρπάξουν αν ξέρουν ότι υπάρχει τσεκούρι που θα τους το κόψει.


Στις διαπραγματεύσεις οι Τούρκοι δεν δίδουν ποτέ τίποτα αν δεν πάρουν τα πάντα. Ο Παναγιότατος δεν δικαιολογείται να μη γνωρίζει την Τουρκική τακτική. Στην Τουρκία γεννήθηκε και μεγάλωσε και γνωρίζει στο πετσί του την τακτική και τις μεθόδους που μετέρχεται η Τουρκική πολιτική.


Ας αποστείλει - αφού το θεωρεί σκόπιμο - επιστολή στους Τούρκους με την οποία να απαιτεί την άμεση επαναλειτουργία της Σχολής και ας τους θέσει λιγότερο από μια βδομάδα χρονικό περιθώριο να απαντήσουν.


Σε περίπτωση που δεν στείλουν απάντηση ή αν στείλουν απάντηση που σημαίνει “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”, ας προχωρήσει αμέσως σε διεθνή καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή πολιτικά και θρησκευτικά φόρα.


Παράλληλα ας καταθέσει προσφυγή εναντίον της Τουρκίας για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ας απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαική Ενωση να θέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως απαραίτητο όρο πριν συνεχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ενωμένη Ευρώπη.

No comments:

Post a Comment