Sunday, June 24, 2012

Ο ΑΧΜΕΤ ΠΟΥ "ΕΡΑΨΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ


Ο ΑΧΜΕΤ ΠΟΥ “ΕΡΑΨΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ” ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ.

Ο ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ...ΣΕ ΚΡΙΣΗ


Του Πάρι Καρβουνόπουλου

==================


Υποσχέθηκε “μηδενικά προβλήματα” με τους γείτονες και οραματίστηκε το “στρατηγικό βάθος” της “νεο-οθωμανικής” Τουρκίας.


Οι Αμερικανοί είχαν βιαστεί να τον χαρακτηρίσουν “Τούρκο Κίσσινγκερ” και όταν ανέλαβε τα ηνία της τουρκικής διπλωματίας όλοι - και πολλοί στην Ελλάδα - περίμεναν τα πάντα.


Επί Αχμέτ Νταβούτογλου η Τουρκία “παίζει” μπάλα,αυτό είναι αλήθεια και επιχειρεί να κάνει αισθητή τη παρουσία της σ΄ όλα τα μεγάλα θέματα.Στη διπλωματία βέβαια δεν αρκεί να παίζεις.Πρέπει που και που να “σκοράρεις” κιόλας.


Αν Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τις επιδόσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου θα ήταν κάθε μέρα πρωτοσέλιδο:


•Στη κρίση της Λιβύης, η Άγκυρα στήριζε με πάθος το Καντάφι, έκανε στροφή μέσα σ' ένα βράδυ και συμμετείχε στην εκστρατεία εναντίον του. Η εποχή μετά Καντάφι τη βρίσκει πιο αδύναμη σε μια χώρα στην οποία είχε εισχωρήσει καλά με επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι.


•Στην αραβική άνοιξη επιχείρησε να αναλάβει ηγετικό ρόλο αλλά “έφαγε πόρτα”, αφού ηγετικές δυνάμεις που ενεπλάκησαν σ΄ αυτή - όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο - διέγνωσαν τον τουρκικό καιροσκοπισμό.


•Η Τουρκία έχασε τον σημαντικότερο σύμμαχό της στη περιοχή. Το Ισραήλ. Η αλαζονική συμπεριφορά της στη θέμα του Mavi Marmara, όταν απαιτούσε και απαιτεί συγνώμη για την επέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων και το θάνατο Τούρκων ακτιβιστών,όχι μόνο την έκανε να χάσει το δίκιο της, αλλά την έβαλε κυριολεκτικά στη γωνία της νοτιοανατολικής Μεσογείου.


•Αυτό φάνηκε στην υπόθεση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ και των ερευνών για φυσικό αέριο στα κυπριακά οικόπεδα. Η Τουρκία επιβεβαίωσε ότι “σκυλί που γαυγίζει δεν δαγκώνει”. “Γάβγισε” πολύ, αλλά η αντίδρασή της επί της ουσίας ήταν οι βόλτες του “αρχαίου” Πίρι Ρέϊς, πέριξ των οικοπέδων της Κύπρου.


•Παίζει παιχνίδια με Ιράν και Συρία χωρίς να είναι σαφές τι επιδιώκει. Το μόνο που έχει καταφέρει είναι να δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας που προέρχεται ειδικά από τις ΗΠΑ. Δεν είναι μυστικό ότι την εντάσσουν μαζί με το Ιράν και τη Συρία στο “τρίγωνο αποσταθεροποίησης” της περιοχής.


•Και τώρα ήρθε το απίστευτο χαστούκι από τη Συρία,η οποία προφανώς έχει τη στήριξη της Ρωσίας. Ένα τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο που πρόσφατα είχε αγοράσει η Συρία.


•Τι είπε μέχρι στιγμής η Τουρκία; Ανοησίες,με μεγαλύτερη αυτή της επίκλησης του ...άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που προβλέπει προστασία κράτους-μέλους όταν δέχεται επίθεση! Είναι κωμικοτραγικό μια χώρα με την ιστορία και τη διαχρονική συμπεριφορά της Τουρκίας να επικαλείται αυτό το άρθρο,σε μια υπόθεση που είναι σαφές ότι στη θέση του επιτιθέμενου ήταν το τουρκικό αεροσκάφος κι όχι τα αντιαεροπορικά της Συρίας. Τελικά ο Νταβούτογλου έκανε μια…έκπτωση και επικαλέστηκε το άρθρο 4 με το επιχείρημα ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και γι΄ αυτό θα γίνει συζήτηση στο ΝΑΤΟ.


•Τελικά με τους μόνους που τα ΄χει καλά η Τουρκία του Ερντογάν και του Νταβούτογλου είναι η Ελλάδα! Κι αυτό γιατί εμείς δεν τους...ενοχλούμε, αποφεύγοντας να ασκήσουμε δικαιώματα και να επιβάλουμε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.


Δεν μηδενίζουμε τα πάντα, ούτε υποτιμούμε σε καμία περίπτωση τον “όγκο” της Τουρκίας. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να πάψουμε να την βλέπουμε σαν φόβητρο και δήθεν ανίκητο αντίπαλο. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στην περιοχή δεν είναι υπέρ της, αλλά υπέρ μας και ας επιδιώξουμε να τελειώνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα με την υπόθεση της ΑΟΖ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και ο κ. Παναγιωτόπουλος στο ΥΕΘΑ και ο κ. Αβραμόπουλος στο ΥΠΕΞ.


Δεν έχουν απέναντί τους τον “Τούρκο Κίσσινγκερ”. Έχουν ένα κλασσικό πονηρό ανατολίτη, τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαπιστώνει όλο και πιο συχνά ότι το “κοστούμι” που έραψε για τη χώρα του, είναι λίγο μεγάλο...



ΠΗΓΗ:


On Alert Beta

No comments:

Post a Comment