Friday, April 8, 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ" ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ"


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ “ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ”
ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ “ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Ας μας επιτραπεί να δώσουμε τη δική μας απάντηση στα ερωτήματα του “Ορθοδόξου Τύπου”, τα οποία αναπαράγει και το ιστολόγιο “Θρησκευτικά”, προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ερωτούν το Μακαριότατο:

“Τί συνέβηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επί Νέας Δημοκρατίας το 2008 ζητούσε αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, ἐνῶ σήμερον πού ὑποβαθμίζεται τό μάθημα καί εἰς τήν Γ´ τάξιν τοῦ Λυκείου καθίσταται ἐπιλογῆς (ἄρα ἀδιάφορον διά τό μάθημα) σιωπᾶ;...”

Εύλογη ερώτηση αλλά θα μου επιτρέψουν - και ο συντάκτης του άρθρου του “Ορθόδοξου Τύπου” και το ιστολόγιο “Θρησκευτικά” - να τους πω ευθέως και χωρίς περιστροφές, ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι συνέβηκε και άλλαξε δραματικά στάση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ουδείς αγνοεί ότι η “εθνοσωτήριος” επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ώθησε τον υπεύθυνο της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ στην Εκκλησία (που είναι επίσης γνωστός ως “πρασινοφρούραρχος” ή Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος) να μεταβάλει δραματικά τις θέσεις του επειδή είναι πειθήνιο “κομματόσκυλο” του κυβερνώντος κόμματος.

Και ως να μην έφτανε αυτό - που προφανώς φτάνει και περισσεύει - στο πλάι του Μακαριότατου βρίσκεται ακοίμητος φρουρός των νεοταξικών σχεδίων του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σταύρος Γιαγκάτζογλου, Σύμβουλος του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο οποίος προωθεί με κάθε μέσο την υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών και τη μετατροπή του περιεχομένου του σε θρησκειολογικό αντί ορθόδοξο.

Αγαπητοί φίλοι του “Ορθοδόξου Τύπου” και του ιστολογίου “Θρησκευτικά”! Ο Αρχιεπίσκοπος σιωπά επειδή είναι “πρασινοφρουρός” και επειδή περιστοιχίζεται από τους γνωστούς “Καιροσκόπους” διασπαστές του Θεολογικού κόσμου και πεμπτοφαλαγγίτες των άθεων που μας κυβερνούν διά τας αμαρτίας ημών και διά την ανοησίαν ημών που τους αναδείξαμε με την “τιμία ψήφο” ημών στην εξουσία για να ισοπεδώσουν τα πάντα.

Τόσο απλό!

Οσο μένουμε μόνο στις αναλύσεις του θέματος και στις ερωτήσεις - για πράγματα που όλοι γνωρίζουμε τις απαντήσεις - χωρίς να μετερχόμαστε δυναμικές αντιδράσεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου, ουδέν θετικό αποτέλεσμα είναι δυνατόν να παραχθεί ικανό να αποτρέψει τα σχέδια των άθεων και των πολυπολιτισμικών “θρησκειολόγων” συνεργατών τους

Η κοροιδία του Αρχιεπισκόπου έναντι του θεολογικού κόσμου, των μαθητών και των γονέων πρέπει να σταματήσει.

Είναι αδιανόητο ένας Αρχιεπίσκοπος να έχει ως στενό συνεργάτη τον κακό δαίμονα του μαθήματος των θρησκευτικών και να ενεργεί ως ο υπεύθυνος της κλαδικής του ΠΑΣΟΚ στην Εκκλησία.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ “ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ” ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ
==========

Ο «Ορθόδοξος Τύπος» στο πρωτοσέλιδο άρθρο του τελευταίου φύλλου του (8/4/2011) αναφέρεται στη στάση του Αρχιεπισκόπου απέναντι στα κυβερνητικά νομοσχέδια για τη δωρεά οργάνων αλλά και για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Λύκειο. Αφού μεταφέρει τις Επιστολές διαμαρτυρίας της ΠΕΘ και του Συνδέσμου Θεολόγων Μακεδονίας Θράκης για τα Θρησκευτικά στο Νέο Λύκειο, υπενθυμίζει ότι επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας ο Αρχιεπίσκοπος είχε επιτακτικά ζητήσει αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος και διορισμούς Θεολόγων. Στο τέλος του άρθρου διατυπώνονται σημαντικά ερωτήματα, τα οποία μεταφέρουμε και εδώ:
Ἐρωτῶμεν τόν Ἀρχιεπίσκοπον: Τί ἐμεσολάβησε μεταξύ 2008 και 2011 καί ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ἤλλαξε τόσον θεαματικῶς θέσιν; Διατί το 2008 ἐζήτει περισσοτέρας ὥρας διδασκαλίας τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, ἐνῶ σήμερον πού ὑποβαθμίζεται τό μάθημα καί εἰς τήν Γ´ τάξιν τοῦ Λυκείου καθίσταται ἐπιλογῆς (ἄρα ἀδιάφορον διά τό μάθημα) σιωπᾶ;...᾽Επιπλέον ποία εἶναι ἡ θέσις τῆς ἁρμοδίας Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς εἰς τήν ὁποίαν συμμετέχει καί ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος; Δύναται ὁ Ἀρχιεπίσκοπος νά δώση εἰς τήν δημοσιότητα τήν θέσιν ἑνός ἑκάστου μέλους, τῆς ἁρμοδίας Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς διά τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν; Δύναται ὁ Ἀρχιεπίσκοπος νά δημοσιοποιήση τά πρακτικά τῶν ἁρμοδίων θεολογικῶν φορέων μετά τῆς ἁρμοδίας Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς καί τό ὑπόμνημά της πρὸς τήν ἁρμοδίαν ὑπουργόν Παιδείας, διά νά ἴδωμεν τάς θέσεις τῆς Ἐκκλησίας ἐπί τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν; Ἄν δέν ἐπιθυμῆ ὁ Ἀρχιεπίσκοπος νά ἀπαντήση εἰς τά προαναφερόμενα ἐρωτήματα δύνανται νά ἀπαντήσουν τά μέλη καί ὁ Πρόεδρος τῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς, εἴτε ἀτομικῶς εἴτε συλλογικῶς”.


ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά,

Ορθόδοξος Τύπος

3 comments:

  1. Η σκέψη είναι το μεγαλύτερο όπλο μας.

    ReplyDelete
  2. Ναι! Ακόμη αγρυπνώ! Αν αυτός είναι ο στόχος του σχολίου.

    ReplyDelete
  3. Ο Πώλ Όστερ στο βιβλίο του,Στη χώρα των Εσχάτων Πραγμάτων, γράφει πως τα "Έσχατα πράγματα" είναι οι λέξεις(o Λόγος).
    Και μόνο να ονομάσεις ένα πράγμα αυτό είναι νίκη.
    Κάποιος άγιος της Εκκλησίας μας ονομάζει την εμβάθυνση στο νόημα των ονομάτων "ονομάτων επίσκεψις".
    Δεν ανανεώνεται μια κοινωνία αν έχει ξεχάσει την ετυμολογία της γλώσσας του.
    Αυτός είναι ο λόγος που χτυπάνε την Παιδεία, η αποτελμάτωση της κοινωνίας μας. Η παρακμή της χώρας μας συνδέεται με την υποβάθμιση του φιλολόγου και του θεολόγου.
    Δεν διδάσκουν πια την ετυμολογία, γιατί δεν διδάσκεται, χωρίς τις προθέσεις και τους τόνους τους οποίους "ευφυώς" κατήργησαν.
    Μ.Ε.Λαγκουβάρδος

    ReplyDelete