Tuesday, April 12, 2011

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ


ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ π. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ


Του ΠαναγιώτηΤελεβάντου

==============


Ο π. Θεόδωρος Ζήσης, την περασμένη Κυριακή, σε μαγνητοσκοπημένη του ομιλία στο “Αρχονταρίκι” του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, έδωσε απάντηση σε όσα του καταμαρτύρησε το ιστολόγιο “Ιδιωτική οδός”, σε δύο άρθρα, που δημοσίευσε, αναφορικά με τους επαίνους που απένειμε ο σεβαστός Γέροντας στο μακαριστό Πατριάρχη Αθηναγόρα καθώς και για την αντιδικία που είχε με τον Αγιο Ιουστίνο Πόποβιτς.


Η απάντηση του π. Θεόδωρου απεκάλυψε πολλά τεκμήρια άγνωστα στους πλείστους (οπωσδήποτε στο γράφοντα) αναφορικά με πολλά θέματα, στα οποία αναφέρονταν τα άρθρα του ιστολογίου.


Θα σημειώσουμε καταρχήν την πολύ γενναία στάση του Γέροντα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, για όσα έγραψε εναντίον του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, μια πράξη που δείχνει το μεγαλείο της ψυχής του και το ορθόδοξό του φρόνημα.


Να σημειώσουμε επίσης ότι ο σεβαστός Γέροντας υπεσχέθη ότι θα απαντήσει γραπτώς και εμπεριστατωμένα στις κατηγορίες που του απέδωσε ο αρθρογράφος του ιστολογίου. Κάτι που όλοι αναμένουμε με ανυπομονησία.


Σε ένα μόνο σημείο ας μου επιτραπεί να επιμείνω αυτή τη στιγμή. Στην αναφορά του π. Θεόδωρου για τον αείμνηστο Καθηγητή της Πατρολογίας Παναγιώτη Χρήστου, τον οποίο θεωρούσα - μέχρι τώρα - παραδοσιακό θεολόγο και σφόδρα αντιοικουμενιστή.


Ο π. Θεόδωρος όμως, που υπήρξε στενός συνεργάτης του, μας διαβεβαιώνει ότι υπήρξε μέγας οικουμενιστής, ο οποίος μάλιστα γαλουχούσε όλους τους συνεργάτες και τους φοιτητές του στον Οικουμενισμό και ο οποίος αναλισκόταν στην εξύμνηση του αλήστου μνήμης Πατριάρχη Αθηναγόρα.


Ομολογώ ότι έπεσα από τα σύννεφα, όταν άκουσα την πληροφορία.


Γνώριζα βεβαίως ορισμένες σκοτεινές πλευρές του αείμνηστου Παναγιώτη Χρήστου.


Τον σκοτεινό ρόλο που έπαιξε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας!


Τη σύμπραξή του με τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ για την εκθρόνιση των 12 αδιαβλήτων Μητροπολιτών.


Τη συμβουλή του προς το υπουργείο παιδείας να μην εισάξει τη διδασκαλία πατερικών κειμένων στα σχολεία επειδή οι θεολόγοι δεν έχουν εκπαιδευθεί να διδάσκουν τους Πατέρες στους μαθητές τους!!!


Ομολογώ όμως ότι πρώτη φορά ακούω ότι ο αείμνηστος Καθηγητής διέπρεψε και ως οικουμενιστής και μάλιστα ως αρχιοικουμενιστής, εκτός από αρχισυνωμότης με τη δικτατορία και τον αείμνηστο Σεραφείμ για τη δημιουργία του εκκλησιαστικού δράματος που ζούμε για 37 χρόνια.


Να συγχαρούμε - για μια ακόμη φορά - τον σεβαστό μας π. Θεόδωρο Ζήση για τη θαρραλέα ζήτηση συγγνώμης από τον Αγιο Ιουστίνο Πόποβιτς και να τον παρακαλέσουμε - στο άρθρο που ετοιμάζει ως απάντηση στις κατηγορίες του ιστολογίου “Ιδιωτική οδός” - να μας διαφωτίσει για όλα τα θέματα αναφορικά με την εμπειρία του στο στίβο του Οικουμενισμού.

2 comments:

  1. Χρειάζεται πολύ μεγαλείο ψυχής για να ζητήσεις δημόσια συγγνώμη για κάποιο λάθος που μπορεί να διέπραξες! Αναμένουμε τις απαντήσεις του π. Θεόδωρου Ζήση για τις κατηγορίες που του προσάπτουν

    ReplyDelete
  2. Άξιος κληρικός και σπουδαίος δάσκαλος....μας εμπνέει!

    ReplyDelete