Sunday, April 24, 2011

ΤΟ "ΤΑΜΑ" ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΤΟ “ΤΑΜΑ” ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Τελικά - από ότι φαίνεται - ο Μακαριότατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος το έχει κάνει “τάμα” να μην πάει να κοιμηθεί πριν σκανδαλίσει τον κόσμο.


Οπως κάποιοι έχουν καθημερινό κανόνα να διαβάζουν το Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς τον Μακαριότατο Σερβίας δεν τον παίρνει ο ύπνος - τον ευλογημένο - αν δεν γκρεμίσει τη συνείδηση των πιστών.


Ακούστε τι σκαρφίστηκε αυτή τη φορά.


Το Ιωβηλαίο των 1700 χρόνων, από την έκδοση του Διατάγματος Μεδιολάνων (313), πρέπει να γιορταστεί στη Νύσσα, δήλωσε, επειδή δεν είναι ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση. Είναι στο ενδιάμεσο.


Μμμμ! Περισπούδαστη ρήση!!! Ο Θεός ξέρει πόσο καιρό το βασάνιζε στο μυαλό του το “Γεωγραφικό” αυτό μαργαριτάρι που μας αμόλησε.


Και τι ακριβώς εννοεί με αυτό ο Μακαριότατος; Η Νύσσα είναι πόλη που ανήκει στην Εκκλησία της Σερβίας! Δεν είναι έτσι; Αφού η Σερβία ανήκει στην λεγόμενη “Ανατολική”, που είναι, εξ ορισμού και στην πράξη, η Οικουμενική Εκκλησία, τι σχέση έχει πού βρίσκεται γεωγραφικά η Νύσσα;


ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ

__________


Με τους Εβραίους το θέμα τακτοποιήθηκε όμορφα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας τους επισκέφθηκε στη Συναγωγή και τους είπε να συνεχίσουν να κρατούν από γενιά σε γενιά τις παραδόσεις τους (η πιο σπουδαία από τις οποίες είναι ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αλλά ψευδοπροφήτης και τσαρλατάνος).!!!


Ο Μακαριότατος Σερβίας, με τη σειρά του, με συνοδεία τον άγγελο φύλακά του - τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μπάτσκας κ. Ειρηναίο - πήγαν και άναψαν τη μανόρα στη Συναγωγή μέσα στα πλαίσια της περί “ορθοδόξου Οικουμενισμού” διδασκαλίας του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς!!!


“ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΚΟΡΑΝΙΟΝ”

________


Οσο για τους μουσουλμάνους σε ένα μόνον υστερείτε για να γίνετε τέλειος “ανεξιθρησκιστής” (απολογούμαι για το νεολογισμό), Μακαριότατε Σερβίας. Εφοδιαστείτε με “Ιερά Κοράνια”, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι - μη λέμε ονόματα και χαλάσουμε καρδιές χρονιάρες μέρες - και αρχίστε να τα μοιράζετε ευλογία!!! Στο επόμενο ραμαζάνι στηθείτε έξω από ένα τζαμί με τον Αγιο Μπάτσκας και να μοιράζετε τα “Ιερά Κοράνια” ως “ευλογία”, όπως μοιράζουν οι Ιεχωβίτες το “Σκοπιά” και το “Ξύπνα”


ΚΑΜΙΑ ΩΦΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

___________


Για να δούμε αν όλα αυτά τα καραγκιοζιλίκια και οι αβαρίες σε θέματα πίστεως θα διαφοροποιήσουν τη στάση των Κοσσοβάρων, που κατέστρεψαν τους αμύθητης αξίας εκκλησιαστικούς θησαυρούς - μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς - του Κόσσοβο και που δολοφονούσαν εν ψυχρώ Σέρβους αιχμαλώτους για να κάνουν εμπόριο οργάνων.


Για να δούμε αν θα σταματήσουν να σκοτώνουν οι μουσουλμάνοι τους χριστιανούς στο Σουδάν, στο Ιράκ, στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, κτλ..


Δεν θα αργήσει να φανεί αν θα επιτρέψουν να αναστηλωθούν οι συλημένες εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και να επιστραφούν οι ερειπωμένοι ναοί στην Εκκλησία της Κύπρου, τον νόμιμο ιδιοκτήτη τους.


Και θα φανεί πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι αβαρίες σε βάρος της πίστης μας στην Κωνσταντινούπολη. Αν θα ανοίξει επιτέλους η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία δεν έγινε κατορθωτό να ανοίξει παρόλες τις ανοιχτές πιέσεις και της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.


ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ OECUMENISM

________


Αλλά τι σημασία έχει τι θα συμβεί στην πράξη; Αυτό που μετρά είναι η καλή διάθεση των Πατριαρχών και των άλλων ιεραρχών μας να ανάβουν μανόρες, να μοιράζουν “Ιερά Κοράνια” και να προσκαλούν τον Πάπα για να “ευλογήσει” το ποίμνιό τους μέσα στα πλαίσια του “ορθόδοξου Οικουμενισμού”!!! Οχι του "oecumenism" της Κωνσταντινούπολης και του Σαμπεζύ, αλλά του Οικουμενισμού που μας δίδαξε... ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς!!! Μην τολμήσει το μυαλό κανενός σας και σκεφτεί διαφορετικά.!


ΜΗ ΡΙΞΕΤΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

________


Μακαριότατε Σερβίας! Ευσεβάστως υποβάλουμε και σε σας και στους άλλους Σέρβους ιεράρχες να δείξετε σύνεση. Στην Εκκλησία της Σερβίας - για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- βρίσκεται εν εξελίξει σχίσμα οι πρωταγωνιστές του οποίου έχουν προσδώσει 100% αντιοικουμενιστική χροιά στον αγώνα τους! Δεν νομίζετε ότι πρέπει να δώσετε και εσείς κανένα χεράκι για να μη μεγαλώσει το κακό; Σε τι αποσκοπούν οι συνεχείς άκριτες δηλώσεις και ενέργειες που προβαίνετε;



ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ “ΕΥΛΟΓΙΑ” ΤΟΥ ΣΤΕΠΙΝΑΤΣ

__________


Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη ο Αγιότατος Πάπας της Ρώμης να επισκεφθεί τη Νύσσα το 2013. Ας αρκεστεί να πάει στην Κροατία για να λάβει πλούσια την ευλογία παρά του “Αγίου” Καρδινάλιου Στέπινατς - του ανεξικάκου και ελεήμονος τη καρδία -, που εξολόθρευσε 800,000 Ορθόδοξους για να τους κάνει Αγίους (μην πάει κανενός το μυαλό σας σε κάτι κακό σας παρακαλώ.!!!).


Γονυπετείς σας παρακαλούμε, Μακαριότατε και Σεβασμιότατοι αρχιερείς της Σερβίας, μη ρίξετε λάδι στη φωτιά του σχίσματος! Μην απευθύνετε πρόσκληση στον Πάπα να επισκεφθεί τα αιματοβαμμένα χώματα της πατρίδας σας. 800,000 Σέρβοι μάρτυρες ίστανται γύρω από το Θρόνο του Αρνίου περίλυποι για την ακρισία σας και την έλλειψη έγνοιας για την ενότητα της Εκκλησίας σας.


ΘΑ ΣΥΜΠΕΣΕΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΦΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΕΒ ΑΡΤΕΜΙΟΥ;

_____________


Και μια “αθώα” απορία. Στο βαθμό τέλος πάντων που έχω σχέση με την αθωότητα.


Η πιθανή πρόσκληση στον Πάπα θα ληφθεί από τη Σύνοδο της Σερβικής Ιεραρχίας τον προσεχή Μάιο. Δεν είναι έτσι;


Αλλά δεν είναι σε αυτή τη σύνοδο της Ιεραρχίας, που λογαριάζουν ο Μακαριότατος Σερβίας και οι λοιποί Σέρβοι Αρχιερείς να αφορίσουν τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο;


Οντως! Οτι καλύτερο για να σβήσουν οι πυρκαγιές του σχίσματος.!!! Είναι σαν να ετοιμάζονται να ρίξουν με πυροσβεστικό αεροπλάνο ένα τόνο βενζίνη σε μια δασώδη περιοχή που μαίνεται δυνατή πυρκαγιά μια καλοκαιρινή μέρα που πνέουν δυνατοί άνεμοι.!!!




Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ:

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΑ

============

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, παραχώρησε συνέντευξη στη Σερβική εφημερίδα DANAS και στη δημοσιογράφο Zorica Miladinovic. Ανάμεσα σε άλλα φιλοοικουμενιστικά δήλωσε: Ekumenizam je realna ideja (Ο Οικουμενισμός είναι μια ρεαλιστική ιδέα).

«Όσον αφορά μια ενδεχόμενη πρόσκληση προς τον Πάπα, είναι ένα θέμα της Εκκλησίας μας, μιλάμε γι 'αυτό, σε συνεννόηση με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το Ιωβηλαίο του 2013 θα είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών Εκκλησιών. Αλλά κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη. Πρέπει να το εξετάσει και να αποφασίσει η Ιερά Σύνοδός μας, και η τελική απόφαση θα παρθεί πιθανώς το Μάιο του τρέχοντος έτους» Σε άλλα σημεία ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αναφέρει:


  • Ο Οικουμενισμός, καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο - εδώ εννοούμε το σύνολο του χριστιανικού κόσμου, χριστιανικός οικουμενισμός. Ο Οικουμενισμός είναι η επιθυμία να είμαστε όλοι ενωμένοι. Ο Χριστιανισμός είναι μια οικουμενική θρησκεία, με την ιδέα να συμπεριλάβει ολόκληρο τον κόσμο. ….. Όμως, δεδομένου ότι υπάρχει διαίρεση του Χριστιανισμού προς διάφορες κατευθύνσεις, και από το 1054, το μεγάλο σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας, υπάρχει ο οικουμενισμός. Εμείς στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία πιστεύουμε…..ότι όλοι πρέπει να ανήκουν σε μια εκκλησία, ένα Χριστιανισμό, και πάνω απ 'όλα να είμαστε ενωμένοι στη διδασκαλία.


-Πώς είναι αυτή η «ιδέα» ή «επιθυμία« είναι ρεαλιστική υπό τις παρούσες συνθήκες και την παρούσα κατάσταση;


  • Είναι απολύτως ρεαλιστική, αλλά είναι άλλο πράγμα, αν και με ποιο τρόπο ο σημερινός κόσμος, στη σημερινή κατάσταση, είναι σε θέση να αποδεχθεί αυτή την ιδέα.


…Κατά τη γνώμη πολλών, ο κεντρικός εορτασμός της επετείου του Μεγάλου ιωβηλαίου θα πρέπει να γίνει στην πόλη Νις, όπου γεννήθηκε ο αυτοκράτορα Κωνσταντίνος.


Κατά τη γνώμη πολλών, είναι το πιο βολικό, επειδή δεν είναι ούτε στην Ανατολή ούτε στη Δύση, αλλά μεταξύ Ανατολής και Δύσης και «ταιριάζει» και στους δύο Ανατολική και Δυτική Εκκλησία. Θα υπάρξει χρόνος και για άλλες γιορτές σε άλλους χώρους όπου ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έζησε και έδρασε, αλλά το πιο φυσικό και πιο κατάλληλο να είναι μια κεντρική γιορτή.

Όσον αφορά την πιθανή πρόσκληση προς τον Πάπα - είναι ένα θέμα της εκκλησίας μας, μιλάμε γι 'αυτό, σε συνεννόηση με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το Ιωβηλαίο του 2013 θα είναι μια καλή ευκαιρία να συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών Εκκλησιών. Αλλά κάποιοι έχουν διαφορετική γνώμη. Πρέπει να το εξετάσει και να αποφασίσει η Ιερά Σύνοδός μας, και η τελική απόφαση θα παρθεί πιθανώς το Μάιο του τρέχοντος έτους» Τότε θα ξέρουμε σε ποιο επίπεδο θα είναι η γιορτή θα πραγματοποιηθεί, ή αν θα κληθεί ο Πάπας.


ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment