Wednesday, April 27, 2011

ΛΕΤΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΣΕ ΝΑ ΕΒΑΛΕ ΚΑΛΟ ΛΟΓΙΣΜΟ;


ΛΕΤΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΣΕ ΝΑ ΕΒΑΛΕ ΚΑΛΟ ΛΟΓΙΣΜΟ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Λέτε; Λέτε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (γράφε των αιρέσεων) στο οποίο κακώς, κάκιστα, παγκάκιστα συμμετέχουν, ως ισότιμα μέλη, πολλές Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, να εισηγείται κάτι καλό;


Ας μην το αποκλείσουμε. Του Θεού συνεργούντος όλα είναι πιθανά.


Ζητά, λοιπόν, ο κ. Τβέιτ όλοι οι χριστιανοί να γιορτάζουν μαζί το Πάσχα.


Με αυτή την προτροπή εικάζουμε - βάζουμε ένα καλό λογισμό να πάρει η ευχή - ότι εννοεί ότι οι Παπικοί και οι Προτεστάντες θα αποφασίσουν να γιορτάζουν το Πάσχα την Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής Ισημερίας, όπως ορίζει η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος.


Θα γνωρίζει χωρίς άλλο - αποκλείεται να το αγνοεί - ότι οι Ορθόδοξοι είναι απολύτως δεσμευμένοι να καθορίζουν το Πάσχα ώστε η Ανάσταση να μη συγχύζεται με το Εβραικό Πάσχα.


Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τβέιτ να υπονοεί ότι οι Ορθόδοξοι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που γιορτάζουν το Πάσχα, επειδή αν αυτό εννοεί, καλύτερα να αλλάξει γνώμη επειδή αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο.


Αρκετά προβλήματα έχουμε με τη μονομερή διόρθωση του Ιουλιανού ημερολογίου, όταν οι μισές Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μια ημερομηνία και οι άλλες μισές 13 μέρες αργότερα.


Αφήνουμε κατά μέρος τα παλαιοημερολογητικά σχίσματα, που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της διόρθωσης του ημερολογίου.


Ούτε νέο σχίσμα είμαστε διατεθειμένοι να υποθάλψουμε, ούτε να διευκολύνουμε το συγκρητισμό του ΠΣΕ.


Ας αλλάξουν, λοιπόν, οι αιρετικοί την ημερομηνία που γιορτάζουν το Πάσχα ως πρώτο βήμα αναθεώρησης όλων των νεωτερισμών και προπαντός των κακοδοξιών που πρεσβεύουν.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ “ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ” ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

===============


Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου «Εκκλησιών» Olav Fykse Tveit, παρότρυνε φέτος όλους τους Χριστιανούς να συνεχίσουν να «δουλεύουν» για μια κοινή ημερομηνία του Πάσχα. (Christians and churches encouraged to continue working on common date for Easter) "Σε έναν κόσμο που χωρίζεται από τη φτώχεια και τη βία, είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι και στις δράσεις και στα λόγια – τόνισε ο Tveit. - Και είμαστε ευχαριστημένοι συνέχισε που “φέτος οι χριστιανοί της Ανατολικής και Δυτικής παράδοσης θα γιορτάσουν την ανάσταση του Κυρίου την ίδια μέρα ". ”Αυτό συνέβη πέντε φορές τα τελευταία 10 χρόνια και στο μέλλον θα συμβεί, το 2017 και το 2025”. "Ελπίζω ότι κατά την επόμενη δεκαετία, οι Χριστιανοί των διαφορετικών παραδόσεων να συνεργαστούν σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας και να συμφωνήσουν σε μια κοινή ημερομηνία του Πάσχα".



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment