Saturday, December 25, 2010

ΕΥΘΑΡΣΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΨΟΦΟΔΕΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ


ΕΥΘΑΡΣΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΨΟΦΟΔΕΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος προέβη σε ευθαρσείς και πατριωτικές δηλώσεις με πολλούς αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και μεταξύ των Κυπρίων.


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι - έστω και τώρα - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στεφάνου και ο κ. Χριστόφιας κατανοούν την σπουδαιότητα των θέσεων που διατύπωσε ο Μακαριότατος στην εγκύκλιό του για τα Χριστούγεννα όταν κάλεσε το λαό να σταματήσει τον κατήφορο των υποχωρήσεων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην Τουρκοποίηση της Κύπρου.


Οι Τούρκοι κατανοούν ΜΟΝΟΝ τη γλώσσα της δύναμης. Και η δύναμη του Ελληνισμού βρίσκεται στη συμμετοχή του στην Ευρωπαική Ενωση. Αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις πρέπει να αποκαταστήσει τα καταπατημένα δίκαια της Κύπρου και να σταματήσει να επιβουλεύεται τη Θράκη και το Αιγαίο.


Αλλά πώς θα πιεστεί η κατοχική χώρα να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση όταν οι αμέσως ενδιαφερόμενοι - οι Ελληνες της Ελλάδας και της Κύπρου - αντί να βάλουν βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας την αθωώνουν, την πιστώνουν με καλές προθέσεις και ηγούνται της προσπάθειας για την πλήρη της ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη;


Την ώρα που εμείς ετοιμαζόμαστε να προσυπογράψουμε την ανενόχλητη πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας γίναμε μάρτυρες της διακοπής της Θείας Λειτουργίας από τις κατοχικές δυνάμεις ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων.


Ο Μακαριότατος πρέπει να εντείνει τις πιέσεις του εναντίον του εθνομειοδότη Χριστόφια για να πειστεί να σταματήσει τις υποχωρήσεις έναντι των Τούρκων. Η ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθεί είναι η ταφόπετρα του Ελληνισμού της μεγαλονήσου.


Παρατίθεται στη συνέχεια η είδηση που μας έδωσε την αφορμή του πιο πάνω σχολίου.


******


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ:

“ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΝΤΟΥ”


Του Λουκά Παναγιώτου

=================


Την προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής να διακόψουν την σημερινή πρωινή λειτουργία των Χριστουγέννων στην Καρπασία καταδίκασε με δηλώσεις του από την Πάφο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

«Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των κατοχικών αρχών οι οποίες δεν επέτρεψαν σήμερα στους ιερείς της Καρπασίας να λειτουργήσουν τις εκκλησίες του Ριζοκαρπάσου και της Γιαλούσας και οι χριστιανοί της Καρπασίας δεν έκαναν Χριστούγεννα», τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, για να υπογραμμίσει στην συνέχεια ότι «η πράξη τους αυτή δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και θα είμεθα έτοιμοι να καταγγείλουμε την κατοχική δύναμη σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου έχει πρόσβαση η Εκκλησία της Κύπρου».

«Θα τους καταγγείλουμε τόσο στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, τον Πάπα και θα καλέσουμε τον λαό μας σε εγρήγορση. Τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές δεν πρέπει πλέον ο λαός μας να τις ανεχθεί».

Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του κατοχικού καθεστώτος ότι δεν είχε εξασφαλιστεί άδεια για την τέλεση της θείας λειτουργίας και δήλωσε ότι η άδεια είχε ζητηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου, όπως γίνεται εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια και «είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή, που οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τον ιερέα του Ριζοκαρπάσου να τελέσει Θεία Λειτουργία».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment