Tuesday, December 21, 2010

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

==================

Στη λαμπρή Εορτή των Χριστουγέννων εορτάζουμε ένα αληθινά θαυμαστό γεγονός κατά το οποίο ο Θεός, εν τη απείρω και θαυμαστή χάριτι Αυτού έγινε άνθρωπος και μας χάρισε διαρκή ελπίδα, νέα ζωή και αιώνια σωτηρία. Η αγία γέννηση του Σωτήρος μας στη Βηθλεέμ έγινε σε συγκεκριμένο χρόνο, αλλά η Σάρκωσή Του και η σημασία της για τη λύτρωσή μας είναι διαχρονική. Ο Υιός του Θεού, ο Κύριος της Δόξης και ο Βασιλεύς των βασιλέων ο οποίος διακρατεί το σύμπαν με τον λόγο της δυνάμεώς Του, έγινε άνθρωπος ούτως ώστε εμείς οι άνθρωποι να λυτρωθούμε, να ανακαινισθούμε, να ενωθούμε με Αυτόν, και να καταστούμε συμπολίτες των Αγίων και μέλη της οικογενείας του Θεού.

Το μέγεθος και το βάθος του γεγονότος της Γεννήσεως του Χριστού είναι αδύνατον να κατανοηθή αλλά το μήνυμά της είναι σαφέστατο και αληθινό. Πρόκειται περί μηνύματος χάριτος, ελπίδος και σωτηρίας για ολόκληρη την ανθρωπότητα και τον δημιουργηθέντα κόσμο. Είναι μήνυμα για το οποίο πανηγυρίζουμε ενώ συγχρόνως το μοιραζόμεθα αυτή την αγία ημέρα, είναι μήνυμα-πρόσκληση στους συνανθρώπους μας να έλθουν και να ίδουν αυτό το οποίο ο Δημιουργός και Θεός μας έχει κάμει για μας.

Την νύχτα των Χριστουγέννων, οι άγγελοι εμφανίσθηκαν μέσα στην δόξα του Θεού και ανήγγειλαν την γέννηση του Χριστού στους ποιμένες. Απαντώντας οι ποιμένες είπαν: Διέλθωμεν δη έως Βηθλεέμ και ίδωμεν το ρήμα τούτο το γεγονός (Λουκ. 2:15). Αποδεχόμενοι την πρόσκληση να συμμετάσχουν σ’ αυτό το ένδοξο γεγονός, ήλθαν και είδαν τον νεογέννητο Χριστό, και έκθαμβοι απ’ αυτά τα οποία ο Θεός είχε κάμει για τη σωτηρία μας, έφυγαν δοξάζοντες και αινούντες τον Θεόν επί πάσιν οις ήκουσαν και είδον (Λουκ. 2:20).

Αμέσως μετά την Γέννηση του Σωτήρος, σοφοί άνδρες, Μάγοι εξ Ανατολών, είδαν ένα μυστηριώδες άστρο και ακολουθώντας το ήλθαν αναζητώντας τον Βασιλέα ο Οποίος γεννήθηκε στην Ιουδαία. Μαθαίνοντας περί του τόπου γεννήσεως του Κυρίου, ήλθαν και είδαν το βρέφος Ιησούν, Του προσέφεραν δώρα και Τον προσκύνησαν. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έγινε σ’ αυτούς δια του σημείου του άστρου, ήλθαν και συνάντησαν Εκείνον ο Οποίος θα εγένετο μεγάλος ηγέτης του λαού Του όπως προείπαν οι προφήτες (Ματθ. 2:1-12).

Όπως οι ποιμένες της Βηθλεέμ και οι εξ Ανατολών Μάγοι δέχθηκαν την πρόσκληση να έλθουν και να ίδουν το υπέροχο θαύμα της Σαρκώσεως του Θεού, έτσι και εμείς προσκαλούμεθα σ’ αυτή την μεγάλη Εορτή να έλθουμε και να συναντήσουμε τον Χριστό και να δούμε το μεγάλο και θαυμάσιο έργο το οποίο έκαμε Εκείνος για μας και για τη σωτηρία μας. Την ημέρα αυτή ερχόμεθα και βλέπουμε το λαμπρό φως της αληθείας και της φεγγοβόλου ζωής που διαπερνούν το σκοτάδι και την απελπισία του κόσμου μας. Ακούμε μήνυμα ελπίδος και χάριτος το οποίο κατασιγάζει όλες τις άλλες σκέψεις και δραστηριότητες και κατευθύνει τις καρδιές και τις διάνοιές μας σ’ Εκείνον ο Οποίος έχει έλθει για να φέρη ειρήνη και ασφάλεια. Ερχόμεθα στον Χριστό και συναντούμε δικαιοσύνη, αγιότητα και αγάπη και διαπιστώνουμε πόσο αυτά είναι απαραίτητα για να έχουμε αλήθεια και περίσσεια ζωής.

Καλούμεθα, επίσης, να μοιρασθούμε την χαρά μας εν Χριστώ και να προσφέρουμε αυτή την πρόσκληση σε όλους. Είμεθα οι φορείς της καλής ειδήσεως αυτών που έκαμε ο Θεός για μας υπερνικώντας την αμαρτία και τον θάνατο. Είμεθα οι αγγελιαφόροι που επαναλαμβάνουν στον κόσμο την δοξολογία των αγγέλων κατά την νύκτα της Γεννήσεως του Κυρίου Δόξα εν Υψίστοις Θεώ! (Λουκ. 2:14). Είμεθα αυτοί που όπως το άστρο της Ανατολής οδήγησε τους Μάγους, καλούμεθα να οδηγήσουμε όλους εκείνους οι οποίοι αποζητούν να έλθουν και να δουν τον Χριστό να έλθουν και να δουν Εκείνον ο Οποίος φέρει ζωή και ελπίδα, ειρήνη και χαρά στην κάθε καρδιά η οποία Τον δέχεται. Είμεθα αυτοί οι οποίοι καλούμεθα να συγκεντρώσουμε όλο τον λαό του Θεού στον οίκο Του, για να συναντήση τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Σε αυτή την ευλογημένη Εορτή των Χριστουγέννων, Εορτή της χαράς και της αγάπης, απευθύνω σε σας και τις οικογένειές σας τις θερμότατες ευχές μου για μία υπέροχη ημέρα λατρείας και αδελφοσύνης γεμάτη με την ειρήνη και την παρουσία του Θεού. Ας προσφέρουμε μαζί την ευγνωμοσύνη μας στον Κύριό μας για ο,τι έκαμε για μας μέσω της ενδόξου Σαρκώσεώς Του. Ας απευθύνουμε επίσης την πρόσκληση σε όλους να έλθουν και να δουν την δόξα του γεννηθέντος Κυρίου.


Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,


† Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος


No comments:

Post a Comment