Tuesday, January 7, 2020

ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: "ΤΟ 2020 ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ”


ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: "ΤΟ 2020 ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ”

Του κ. Θάνου Θανοπούλου
=====

Την αναγνώριση τεσσάρων Εκκλησιών αναμένει μέσα στο 2020 ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο η νέα χρονιά θα φέρει άλλες τέσσερις αναγνωρίσεις της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το επόμενο έτος (2020) θα λάβουμε την αναγνώριση αρκετών τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Δεν θα ήθελα να πω λεπτομέρειες, αλλά οι Εκκλησίες, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας συζητούν δημόσια για την αναγνώριση» - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

«Η Μόσχα θέλει να αναστείλει τη διαδικασία που συμβαίνει τώρα στην Ορθοδοξία εν γένει. Δύο Εκκλησίες μας έχουν αναγνωρίσει, και τώρα κι άλλες Εκκλησίες προετοιμάζονται γι' αυτό. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά τους να αναστείλουν αυτή τη διαδικασία, να πραγματοποιήσουν κάποια Ορθόδοξη συνάντηση και ούτω καθεξής» - τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Επιφάνιος.

«Πρέπει όμως να κατανοήσουν ένα πράγμα: εάν συγκληθεί μια Πανορθόδοξη συνάντηση, αυτή δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συμμετοχή μας, επειδή είμαστε επίσημα στα δίπτυχα ως Εκκλησία. Επομένως, χωρίς εμάς, χωρίς να γνωρίζουμε, δεν είναι πλέον δυνατόν να αποφασίσουν τη μελλοντική μας μοίρα, όπως επιδιώκει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» - υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Τέλος, σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια για μία επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος τόνισε: «Οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίσκεψή μου. Πρώτα είναι η επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, επειδή είναι η δεύτερη Εκκλησία σε τιμή μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Νομίζω ότι ίσως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίσκεψη. Και μετά ανάλογα θα επισκεφθούμε και την Αθήνα».

No comments:

Post a Comment