Wednesday, January 9, 2019

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πολύ σημαντική εξέλιξη για το Ουκρανικό. 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος δήλωσε, στην “Ρομφαία”, ότι

1.) Απέρριψε κατηγορηματικά εισήγηση να προσκαλέσει στην Κύπρο τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο,

2.) Τόνισε ότι δικαιούται μεν κάθε λαός να έχει Αυτοκεφαλία, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν χορηγήθηκε ως αίτημα του λαού της Ουκρανίας,

3.) Δήλωσε ότι δεν μνημόνευσε και δεν προτίθεται να μνημονεύσει τον Μακαριώτατο κ. Επιφάνιο στην Θεία Λειτουργία ως Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, και 

4.) Το πιο σημαντικό θεωρεί ότι: "Αυτή την στιγμή δεν προέχει η Αυτοκεφαλία, αλλά να μην διχαστεί η Ορθοδοξία”.

Οι δηλώσεις του Μακαριώτατου Κύπρου είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνδέεται με στενή φιλία με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Ως εκ τούτου οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα στήριζε τελικά τις επιλογές του Φαναρίου στην Ουκρανία.

Ο Μακαριώτατος Κύπρου, όμως, με τις σημερινές κατηγορηματικές του δηλώσεις, στην “Ρομφαία”, ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα και συμπαρατάσσεται ξεκάθαρα με το Πατριαρχείο της Ρωσσίας.

Δεν γνωρίζουμε αν οι δηλώσεις του Μακαριώτατου Κύπρου ελαύνονται αποκλειστικά ή εν μέρει από εκκλησιαστικά κριτήρια ή αν δεν τολμά να συμπαραταχθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Ουκρανικό, επειδή πολλάκις ζήτησε και έλαβε την βοήθεια της Εκκλησίας της Ρωσσίας για να υποστηρίξει η Ρωσσική Ομοσπονδία τις θέσεις της Κύπρου δε διεθνή φόρα.

Όποια και αν είναι τα ελατήρια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αρνείται -και μάλιστα τόσο κατηγορηματικά- να συνταχθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο ποια Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία θα τολμήσει να το πράξει;

Σε κάθε περίπτωση διερωτόμαστε πού εδράζεται η ευφορία των εν Φαναρίω για την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας; 

Έχουν πληροφορίες ή υποσχέσεις που οι πολλοί αγνοούμε ή μήπως δεν ξέρουν σε ποιο έδαφος πατούν;

6 comments:

  1. Πάντως στον Ουκρανό Πρέσβη είπε άλλα:

    Υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας ο Αρχιεπίσκοπος

    Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρέσβη επιβεβαίωσε τη θέση του για το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη Εκκλησία.

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο Μπορίς Γκουμενιούκ είχε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

     Σύμφωνα με πηγές από την Ουκρανική Πρεσβεία, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ζεστή ατμόσφαιρα και στη διάρκειά της, ο Αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε τη θέση του για το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη Εκκλησία.

     Σχετική ανάρτηση έγινε στη σελίδα της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Κύπρο στο Facebook.

    Πηγή: http://politis.com.cy/article/iper-tis-aftokefalias-tis-ekklisias-tis-oukranias-o-archiepiskopos

    ReplyDelete
  2. σε λίγα χρόνια, όταν φύγει ο πούτιν, όλα θα ομαλοποιηθουν...

    ReplyDelete
  3. Καί τί ήθελες νά του πεί Δημήτρη ; Αντε στον αγύριστο ; Αυτοκεφαλία ; Ποιά αυτοκεφαλία ! Η αυτοκεφαλία θα μπορούσε νά γίνει και μέ σωστό τρόπο και όχι κομπογιαννίτικο . Ο πατριάρχης αφού έδωσε τον Τόμο , ύστερα καλεί τους προκαθημένους νά αποδεχτούνε τις δικές του πράξεις ! Λές και είναι υποχρεωμένοι!

    Και ένα ερώτημα : Στην παράδοση του Τόμου , σε ένα τόσο σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός δεν θα έπρεπε νά είναι παρόντες και οι άλλοι προκαθήμενοι ή αντιπρόσωποί τους ;

    ReplyDelete
  4. Ο,τι να 'ναι. Κύρια Λωριτου, σας αρέσει δεν σας αρεσει (δεν σας αρέσει, φαίνεται και σας χαλάει τα μαλα), είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΌ προνόμιο του οικουμενικού Πατριαρχείου βάσει κανονος της Δ' οικουμενικής συνόδου να κηρύσσει αυτοκέφαλες εκκλησίες. Όλες οι νεώτερες εκκλησίες έτσι πηραν την αυτοκεφαλια τους και μέλλουσα πανορθόδοξη σύνοδος θα τις επικυρώσει. Άρα μην αποδεχομενες την ουκρανική αρνουνται την ίδια την υπόστασή τους.
    ΥΓ: Το οικουμενικό πατριαρχείο ήταν πρόθυμο να μεταβληθεί το καθεστώς χορήγησης αυτοκεφαλιας αλλά οι Ρώσοι το τορπιλισαν και αυτο.

    ReplyDelete
  5. Κύριε Τελεβαντε ο τίτλος σας είναι παραπλανητικος. Ουδεμια εξέλιξη υπάρχει. Απλώς πήρατε ένα δημοσίευμα από σάιτ που έχει λυσσαξει κυριολεκτικά να προβάλλει την ρωσική προπαγάνδα. Γιατί δεν ανεβάσατε κυπριακά δημοσιεύματα που λένε το αντιθετο;

    ReplyDelete
  6. Το πατριαρχείο  Κων/πόλεως   είναι  αρμόδιο νά  χορηγεί  αυτοκεφαλίες  ,  αλλά  νομίμως  και  Κανονικώς  και  όχι  πραξικοπηματικώς . Τώρα  τί  σημαίνουν  αυτά  ο  νοών νοείτω  και  ο  μή  νοών  μάλλον  δεν  θέλει  νά  εννοήσει ,  γιατί  έχει  τους   λόγους  του  .  Έχουν  γραφτεί  και  έχουν  επαρκώς  ειπωθει  απο  υπεύθυνα   χείλη  μέ   θεολογική  ,  ιστορική  ,  Κανονική  ,  εκκλησιολογική  κατοχύρωση  .  Εάν  σας  πείθουν  τα  σάλια  του  Προικοννήσου   ,  δεν  είμαι  εγώ  αυτή  που  θα  σας  ξεκολλήσω  .

    ReplyDelete