Saturday, January 5, 2019

ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!


ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

Ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία για το 2018 χαρακτηρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης τη χορήγηση του αυτοκεφάλου καθεστώτος στην Εκκλησία της Ουκρανίας:

«Η διαδικασία αυτή απησχόλησε την περί ημάς Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον από του παρελθόντος Απριλίου, και είμεθα έμπλεοι χαράς διά το γεγονός ότι αι προσπάθειαι ημών, αποκλειστικός σκοπός των οποίων ήτο η κανονικότης εν τη Εκκλησία της Ουκρανίας, η υπέρβασις των διασπάσεων και η ενότης, εκαρποφόρησαν, και ότι την πανέορτον ημέραν των Θεοφανείων θα δοθή επισήμως εν τω πανιέρω Πατριαρχικώ Ναώ ο σχετικός Τόμος εις τον Μακαριώτατον Προκαθήμενον της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιον», σημειώνει ο κ. Βαρθολομαίος στο ευχετήριο μήνυμά του για το νέο έτος


Ναι! Παναγιώτατε! Έχετε απόλυτα δίκαιο! Το πιο σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός του 2018 είναι η εκχώρηση Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πλήν, όμως, κανείς δεν ξέρει, ούτε ακόμη εσείς, πώς θα εξελιχθεί το Ουκρανικό το 2019.

Θα γίνει καθολικά αποδεκτό ή θα γίνει η απαρχή Σχίσματος που θα διαρκέσει ίσως για αιώνες στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

Ακόμη χειρότερα! Μήπως θα δούμε, όχι απλά την δημιουργία Σχίσματος μεταξύ των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως, αλλά την δημιουργία Πανορθόδοξου Σχίσματος, αν και άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες διακόψουν την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Ουκρανικό;

Αυτά τα βασανιστικά ερωτήματα απασχολούν τους ανά την Οικουμένη πιστούς, που διαπιστώνουν ότι κατ’ άνθρωπον δεν υπάρχει ελπίδα αποφυγής των κακών. 

Γι’ αυτό καταφεύγουν στην προσευχή, επειδή συνειδητοποιούν ότι μόνον ο Άγιος Θεός μπορεί να αποσοβήσει τα χειρότερα για την Εκκλησία Του.

Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν οι δέκα δίκαιοι μεταξύ μας που θα αποτρέψουν την θυελλώδη καταιγίδα που πλησιάζει μετά την υπογραφή του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που έγινε σήμερα στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

No comments:

Post a Comment