Saturday, January 12, 2019

ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

(Αρνείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά)

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρει: 

“Κατά τη σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ακολούθως αναγνώσθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ. 119/24.12.2018 Γράμμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικό με την εκλογή του Πρώτου Προκαθημένου της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως και το σχετικό Γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου και εκείνο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την παραπομπή του θέματος, της από μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίσεως της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.”

Με την παραπομπή του θέματος στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας -τουτέστιν σε λίγους μήνες- ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατόρθωσε

1.) Να εξαγοράσει τον καιρό προς ίδιον όφελος.

2.) Να ασκήσει πίεση στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να ενδώσει στις διαφορές που έχει η Εκκλησία της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

3.) Αφήνει περιθώριο ορισμένων μηνών ώστε να δει πρώτα ποιές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, για να τοποθετηθεί ανάλογα.

4.) Η απόφαση που θα ληφθεί στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας θα είναι τελεσίδικη και δεσμευτική για όλους και όχι διαμφισβητούμενη αν ληφθεί μόνον με τους 12 ψήφους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

5.) Ο Αρχιεπίσκοπος θα μπορεί να οχυρωθεί πίσω από την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας χωρίς να εκτεθεί ότι προωθεί συγκεκριμένη θέση.

6.) Αφήνει ανοιχτό το χρονικό περιθώριο για να τοποθετηθούν οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος ώστε μέχρι την ημερομηνία που θα συγκληθεί η Ιερα Σύνοδος της Ιεραρχίας να διαμορφωθεί πλειοψηφική τάση.

7.) Τελικά, αφού ωριμάσει το κλίμα και διαμορφωθεί συγκεκριμένη δυναμική, θα έχει την άνεση να παρουσιαστεί στην Σύνοδο της Ιεραρχίας και να φανεί ως εκφραστής της θέσης της πλειοψηφίας. 

No comments:

Post a Comment